28 / 04 / 2024

Kefalet sözleşmesinin sona ermesi!

Kefalet sözleşmesinin sona ermesi!

Kefalet sözleşmesi, kefaletten dönme ile, sürenin dolması ile, tarafların isteği ile ve kanun gereğince sona erebiliyor. İşte kefalet sözleşmesinin sona ermesi halinde kefilin hak ve sorumlulukları..



Kefalet sözleşmesinin sona ermesi!

Kefalet sözleşmesi, kefaletten dönme ile, sürenin dolması ile, tarafların isteği ile ve kanun gereğince sona erebiliyor. Hangi sebeple olursa olsun, asıl borç sona erince, kefil de borcundan kurtulmuş oluyor.


Bir gerçek kişi tarafından verilmiş olan her türlü kefalet, buna ilişkin sözleşmenin kurulmasından başlayarak on yılın geçmesiyle kendiliğinden ortadan kalkar.


Kefalet, on yıldan fazla bir süre için verilmiş olsa bile, uzatılmış veya yeni bir kefalet verilmiş olmadıkça kefil, ancak on yıllık süre doluncaya kadar takip edilebilir.


Kefalet süresi, en erken kefaletin sona ermesinden bir yıl önce yapılmak kaydıyla, kefilin kefalet sözleşmesinin şekline uygun yazılı açıklamasıyla, azamî on yıllık yeni bir dönem için uzatılabilir.


Kefaletten dönme

Gelecekte doğacak bir borca kefalette, borçlunun borcun doğumundan önceki mali durumu, kefalet sözleşmesinin yapılmasından sonra önemli ölçüde bozulmuşsa veya mali durumunun, kefalet sırasında kefilin iyiniyetle varsaydığından çok daha kötü olduğu ortaya çıkmışsa, kefil alacaklıya yazılı bir bildirimde bulunarak, borç doğmadığı sürece her zaman kefalet sözleşmesinden dönebilir.

Kefil, alacaklının kefalete güvenmesi sebebiyle uğradığı zararı gidermekle yükümlüdür.


Süreli kefalettee; Süreli kefalette kefil, sürenin sonunda borcundan kurtulur.


Süreli olmayan kefalette; Süreli olmayan kefalette kefil, asıl borç muaccel olunca, adi kefalette her zaman ve müteselsil kefalette ise, kanunun öngördüğü hâllerde, alacaklıdan, bir ay içinde borçluya karşı dava ve takip haklarını kullanmasını, varsa rehnin paraya çevrilmesi yoluyla takibe geçmesini ve ara vermeden takibe devam etmesini isteyebilir.


Borç, alacaklının borçluya yapacağı bildirim sonucunda muaccel olacaksa kefil, kefalet sözleşmesinin kurulduğu tarihten bir yıl sonra alacaklıdan, bu bildirimi yapmasını ve borç bu suretle muaccel olunca, yukarıdaki fıkra hükümleri uyarınca takip ve dava haklarını kullanmasını isteyebilir.


Alacaklı, kefilin bu istemlerini yerine getirmezse, kefil borcundan kurtulur.



Kefil kefaletten dönebilir mi?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com






Geri Dön