Kemal Öz: Gaziantep'te konut stoku var!
Gaziantep’te konut ihtiyacı olduğu yönündeki açıklamalara katılmadığını dile getiren Kemal Öz, “Tam aksine, Gaziantep’te şu anda stok konut var. Bu da konutta ve inşaatta durgunluğa sebep oluyor” dedi.
Tümsiad Başkan Yardımcısı ve ÖZ-AK Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Öz, inşaat ve konut sektöründeki durgunluğu gazetemize değerlendirdi. Gaziantep’te konut ihtiyacı olduğu yönündeki açıklamalara katılmadığını dile getiren Öz, “Tam aksine, Gaziantep’te şu anda stok konut var. Bu da konutta ve inşaatta durgunluğa sebep oluyor” dedi.
KREDİ İLE İŞ YAPAN FİRMALARI SIKINTI BEKLİYOR
Kent genelinde alım gücünün yüksek olmadığına dikkat çeken Kemal Öz, konut anlamında Gaziantep’in, ilerleyen dönemlerde sıkıntılar yaşayabileceğini belirterek, “Şu anda kent genelinde fazlaca konuta ihtiyaç olduğu söylense de Gaziantep’te bir konut stoğu mevcut. Konut ihtiyacının olması kentsel dönüşüm gerektiren yerlerde söylenebilir. Ama kentin geneli anlamında bakılacak olursa konut ihtiyacı var demek yanlış olur. Aksine, konut fazlası var. İnsanların alım gücü değerlenirildiğinde konut ihtiyacının had safhada olduğunu söylemek yanlış olur. Vatandaş gecekonduda oturuyor mesela, alım gücü olsa bir apatman dairesine taşınabilir, ama alım gücü omayınca bu vatandaşa siz konut da sunsanız zaten alamayacağı için konut ihtiyacından bahsedemeyiz. Kentsel dönüşümdeki hız ile mevcut yapılar arasında bir dengesizlik var. Bundan dolayı da konut fazlası ortaya çıktı. Bir de tabi inşaat sektöründe insanlar kredi kullanarak konut yaptırdı. Tabi konutların tamamı satılmayınca ve emlak piyasası yatay bir seviyede ilerlemeye başlayınca kredi çekilerek yapılan konutlar sıkıntı olmaya başladı. Önümüzdeki yıl bu konuyla ilgili birçok inşaat firması sıknıtı yaşayacaktır diye düşünüyorum. Tabi bu problemler konuttaki durgunluğu da arttıracaktır” ifadelerinde bulundu.
KONUT FİYATLARINI UÇURAN ARSA OLDU
Arsa maliyetlerinin yüksek olmasının konut fiyatlarını yükselttiğini ve buna bağlı olarak inşaat sektöründe de sıkıntılar yaşandığını kaydeden Öz, “Arsaların maliyetinin yükselmesi konut fiyatlarını aşırı derecede yukarılara çekerken, bu maliyet inşaat malzemelerine de etki etti. Tabi konut fiyatları yüzde 50 arttıysa, inşaat malzemesi yüzde 10 arttı. Yani inşaat malzemelerinin artması konut fiyatlarıyla eşdeğer olmasa da arsa fiyatlarının yükselmesi konut maliyetini arttırdı diyebiliriz. İnşaat sektöründe de konut piyasasındaki durgunluk sebebiyle bir durgunluk var. Bu durgunluk bu seviyede devam ederse önümüzdeki süreçte durum biraz daha fazla problem olabilir. İnşaat yapan önce para kazanıyordu, şimdi de para kazanıyor denilirse de yanlış olur. Artık emlak ve gayrımenkul sektöründe arsa sahipleri para kazanıyor. Çünkü şehirde yeni imar alanlarına ihtiyaç var. Arsa fiyatlarının yükselmesi konutların maliyetinden daha yükseğe satılamamasına sebep oluyor” şeklinde konuştu.
Gaziantep Güneş