03 / 05 / 2024

Kent suçları yarışma ile ortaya çıkarılacak!

Kent suçları yarışma ile ortaya çıkarılacak!

6O.Yıl etkinliklerini kamuoyuna duyurmak amacıyla basın toplayan düzenleyen İMO Antalya Şube Başkanı Cem Oğuz, mesleki sorunları ile Antalya' nın temel konularına ilişkin görüşlerini açıkladı.



İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) 60'ncı yılını etkinlikle kutluyor. 6O.Yıl etkinliklerini kamuoyuna duyurmak amacıyla basın toplayan düzenleyen İMO Antalya Şube Başkanı Cem Oğuz, mesleki sorunları ile Antalya'nın temel konularına ilişkin görüşlerini açıkladı. Oğuz, kente karşı işlenen suçların ortaya çıkarılması amacıyla ödüllü bir fotoğraf yarışması düzenlediklerini de belirtti. 


60.Yıl etkinliklerini duyurmak amacıyla düzenlenen Kışlahan Otcl'de düzenlenen basın açıklamasına Cem Oğuzla birlikte İMO Yönetim Kurulu üyeleri Haluk Selçuk, Mustafa Balcı. Rıza Arslanbay, Umut Turan, Murat Ayhan. Ahmet Evci, Ayman Yaren, Gözde Şanlılar, Osman Sütçü, Güney Uyaroğlu. Çağlar Aytar. Volkan Kılıçarslan, Berk Erkaya ve İMO önceki dönem Antalya Şubesi Başkanlarından Halil Yılmaz, İbrahim Ekinci, İbrahim Koç. Durmuş Nar katıldı. 


Basın toplantısında konuşan İMO Başkanı Cem Oğuz, iktidarın Türkiye'yi yeniden dizayn etmeye çalıştığını, tüm kurumsal ve toplumsal yapıyı değiştirip dönüştürmeye yönelik yasa düzenlemeleri ve uygulamaları 'hızla' sürdürdüğünü söyledi. 

İnşaat sektörünün 'Türkiye Ekonomisinin lokomotifidir' diyen Oğuz, "Sektör planlı, denetimli ve sürekli olmalı, nitelikli elemanlar nezaretinde icra edilmelidir. 


Oysa dünyada eşi benzeri olmayan bir müteahhitlik sistemimiz var. Yapı denetim sistemi S.O.S. veriyor. İş sağlığı ve güvenliği iflas ediyor, tarım alanları tarım dışı amaçlar için kullanılıyor; imara, AVM'lere, rezidanslara açılıyor, her dereye HES'ler yapılıyor, dere yatakları kurutuluyor, doğal yaşam yok ediliyor, maden arama ve çıkarma bahanesiyle dağlarda onarılmaz yaralar açılıyor; taş ocaklarının toz bulutları arıları yok ediyor, ağaçları meyvesiz bırakıyor. Orman ve mera alanları yerleşime açılıyor, kiralanıyor, satılıyor, zeytinlikler talan ediliyor, ağaçlar kesiliyor, doğa vahşi, sinsi ve sistematik saldırılarla tahrip ediliyor, her şey paraya endekslenmiş durumda" dedi. 


İMO'NUN GELECEK KAYGISI 


Mühendislik eğitimi de dahil bütün bir eğitim süreci sorunlar olduğunu eğitimdeki nitelik kaybı yaşandığını belirten Başkan Oğuz, birçok üniversite açılan mühendislik fakültelerini beraberinde meslek sorunlarının artması, işsizliğin artması gibi sorunları da beraberinde getirdiğini ifade etti. Oğuz. basın yaptığı sunumunda, meslek odaları, meslektaşlarının ve kentin sorunlarını maddeler halinde sıraladı. Oğuz şunları kaydetti: "2009 yılında Teknik Eğitim Fakülteleri Teknoloji Fakülteleri haline dönüştürülüp teknik öğretmen eğitimi alan mezunlarına mühendis unvanı verilmesi sağlandı. 2013 yılından itibaren her yıl ÖSYM tarafından yapılan mühendislik tamamlama sınavıyla Teknik Eğitim Fakültesi mezunu yaklaşık 72 bin teknik öğretmenin mühendis yapılmasının önü açıldı. Türk Silahlı Kuvvetleri İstihkam Okulu subayları inşaat mühendisi unvanı ile odamıza kayıt yaptırabiliyor. 13 Ağustos 2012 tarihinde çıkarılan ve 01 Eylül 2012 tarihinde yürürlüğe giren bir düzenleme ile 'Yapım İşleri İhaleleri Uygulama Yönetmeliği' değiştirildi ve yapım işinde ihaleye girecek olan firmaların sürekli mühendis çalıştırma zorunluluğu ortadan kaldırıldı. 3-14 Nisan 2012 tarihlerinde Planlı Alanlar Tip ve Yapı Denetim Uygulama Yönetmeliklerinde değişiklikler yapıldı. 1 Haziran 2013 tarihinde Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliği- nde yeniden değişiklikler yapıldı. Sicil Durum ve Oda Kayıt Belgesi yerine beyan ve Taahhütname yeterli sayılarak denetimsizlikten Sahte Mühendislerle yetkisiz kişilerin proje yapmalarının önü açıldı. 2 Ağustos 2013 tarihli Torba Kanunla Odanın gelir kaynakları kısıldı, mesleki denetim ortadan kaldırıldı, üye ile oda arasındaki bağ koparılmaya çalışıldı, sahte diplomalı mühendisler türedi, mühendislik ve mimarlık mesleğinin itibarı zedelendi" SAHTE DİPLOMALAR ORTAYA ÇIKTI Mühendislik eğitiminin de sıkıntılı olduğunu aktaran Oğuz, "Teknik öğretmenlere mühendislik unvanı verilmesi,Türk Silahlı Kuvvetleri istihkam subaylarının da inşaat mühendisi sayılması, yabancı mühendislerin çalıştırılmasıyla ilgili düzenlemeler mühendis sayısındaki kontrolsüz artışın sebepleri olarak karşımızda durmaktadır. 2000 yılında 48 bin olan Türkiye'deki inşaat mühendisi sayısının 2014'te 102 bine çıktı. Şu anda 112 üniversitede inşaat mühendisliği bölümü var son üç yılda inşaat mühendisliği bölümlerine alınan öğrenci sayısının 35 bin oldu. Bunlara birde sahte diplomalar eklendi" diyerek noter onaylı sahte diploma örneğini ekrana yansıttı. Oğuz mesleki sorunların arasında bir de sahte diplomalarla mücadele ettiklerini kaydetti. Oğuz, "Denetim ve kontrol de kalkınca noter onaylı sahte diplomalar türedi.


Hatta ve hatta daha mezun bile vermemiş okullar adına diplomalar düzenlenmiş. Gülelim mi ağlayalım mı?" diye sordu. 

ÇEVRE YOLLARİ AÇILMALI Cem Oğuz, Antalya'nın nüfus bakımından Türkiye'nin beşinci büyük şehri olduğunu, araç sayısı bakımından dördüncü kent olduğunu açıklayarak "Antalya'nın halen ulaşım planı yok. Bımüne kadar yapılan planlarda çöpe atıldı. Ulaşım planı yapılmadan ulaşım sorunları çözülemez. 

Şehir içi ulaşımın sorunlarını çözülmesi için çevre yollarının tamamlanması gerek" dedi. 


Oğuz, çevre yolu olmadığı için her gün şehir içinden 500 akaryakıt tankerinin, bin 500 sebze ve meyve kamyonunun doğudan batıya geçtiğini söyleyerek, "Çevre yollarına bu nedenle ihtiyacımız var" dedi. 


2016 yılında Aksu ilçesinde yapılacak Expo'ya kadar Kuzey Çevre Yolu'nun tamamlanacağına dair söz verildiğini, ancak bunun gerçekleşmesinin mümkün olmadığını aktaran Oğuz, "Bu yolun ön yeterlilik ihalesi geçen 13 Haziran'da yapıldı. 19 Kasım'da da ön yeterliliği geçen firmaların belirlenmesine başlandı. Süre 900 gün. Bize dediler ki Expo'ya yetişecek. 

Ama Expo'ya 493 gün kaldı. Kuzey Çevre Yolu'nun inşaatına bugün başlansa bile 900 gün sonra bitecek. Biz gerçekleri söylediğimiz zaman tepki gösteriyorlar. 

Bunlar 'istemezükçü' diyorlar" diye konuştu. 


ULAŞIM MASTER PLANLARI VE İMAR PLANI SORUNLARI 


Oğuz Meltem Mahallesinin bulunduğu bölgedeki Adalet Sarayı. Üniversite, Tapu Binası, Devlet Hastanesi - Tıp Fakültesi Trafik Şube Müdürlüğü gibi kamu kurumlarının yoğunluğunun olduğu alanları göstererek Meltem Mahallesi'nde 33 bin kişilik bir stadyum yapılmasını eleştirdi. 

100. Yıl spor Tesisleri'nin alanında 33 bin kişilik stadyum ve 10 bin kişilik kapalı spor salonu 15 Nisan 2015 tarihinde tamamlanması gerektiğini söyleyen Oğuz, yeni spor alanının yapımı tamamladığında yeni trafik sorununa neden olacağını anlattı. 

Oğuz, Antalya'da bir afet toplanma merkezi olmadığına belirterek. "lOO'üncii Yıl Tesisleri'nin bulunduğu alanda rezidans için ayrılan 40 bin metrekarelik bölümü afet toplanma merkezi ve yer altı otoparkı yapılsın. Burada zaten 25 metre kazıldı. 

Olası bir depremde, afet toplanma merkezi olarak kullanılabilir. Normal zamanda da otopark olarak kullanılabilir" dedi. 



ÖDÜLLÜ YARIŞMA 


Cem Oğuz İMO'nun 60'ıncı kuruluş yıldönümü etkinlikleriyle etkinlikler yapacaklarını, yine bu kapsamda ödüllü fotoğraf yarışması düzenleyeceklerini açıkladı. Oğuz, "Bu yarışmada son teslim tarihi 13 Nisan 2015. Antalya kentine karşı işlenen suçları gösteren fotoğrafların yer alacağı fotoğraf yarışmasıyla ilgili şartname üzerinde çalışmalarımız sürüyor. Antalya'da neler yapılmış, neler edilmiş bu yarışmayla ortaya konacak" dedi. 


Antalya Gerçek Akdeniz


Geri Dön