Kentleşmeyi anlatan Onur Çizeri kitabı 14 Kasım'da YEM kitabevinde olacak!
7-15 Kasım 2015 tarihleri arasında TÜYAP’ta düzenlenecek olan ‘‘34. Uluslararası İstanbul Kitap Fuarı’’ “Onur Çizeri” Tan Oral, 14 Kasım tarihinde YEM kitabevinin standında okurlarıyla buluşacak.
7-15 Kasım 2015 tarihleri arasında TÜYAP’ta düzenlenecek olan ‘‘34. Uluslararası İstanbul Kitap Fuarı’’ “Onur Çizeri” Tan Oral, 14 Kasım tarihinde YEM kitabevinin standında okurlarıyla buluşacak. Tan Oral kitaplarını YEM Kitabevi’nin 3. Salon 507 No’lu standında saat 14:00 de imzalamaya başlayacak.
Mimarlık, mühendislik, şehircilik, peyzaj tasarımı, endüstri ürünleri tasarımı, arkeoloji, kültür, sanat vb. konu başlıklarında kitaplar yayımlayan YEM Yayınlarından çıkan Tan Oral imzalı kitabın ismi: “Başımı Sokacak Bir Yerim Olsun Yeter” Türk Ytong A.Ş.’nin katkılarıyla yayın dünyasına kazandırılan bu kitap yapı sektörüne önemli bir bakış açısı kazandırırken mizahın gücünden yararlanıyor.
İçinde yaşadığımız çevre, gereğinden fazla ve çok da bozularak kabuk değiştiriyor. Bu değişim süreci özellikle tarihi kentlerde yıkıcı ve telafisi zor bir etki yaratıyor. Kent dokusunun kimliği tahrip eden şekilde bu değişikliği, edebiyatçı, sanatçı, mimar, mühendis, kent bilimci, sosyolog vb. aydınlarında çalışmalarına konu oluyor.
Çağrılar yapılır, çözüm önerilerinde bulunulur ama ne yazık ki bu uyarılar, çoğunlukla karşılık bulmaz. Yapılan eleştirilerin kimi zaman geçerliliğini yıllarca koruduğu, konular değişse de sonuçların değişmediği gözlemlenir. Aydın kimliği taşıyan insanlar ise olumsuz değişimlere direnmeye devam ederler.
Bu kitap da, bir karikatür sanatçısının sessiz çığlıklarını barındırıyor. 2015 yılı teması “Mizah: Hayata Gülümseyerek Bakmak” olan Uluslararası İstanbul Kitap Fuarı bu yıl “Onur Çizeri” olarak Tan Oral’ı seçti. Oral sayfalarca metinle anlatılabilecek bulgu ve saptamaları çizgiyle, mizahi bir dille aktarmayı başarabilen ender sanatçılar arasında yer alıyor.
Başımı Sokacak Bir Yerim Olsun Yeter adlı kitapta, mimar ve karikatürist Tan Oral’ın, kelimelerden destek almaksızın, pratik zeka ve karakalemden güç alan yaratıcı çizgilerle ortaya koyduğu, son 50 yılda ülkemizde yaşanan “inşa etme” maceramızın mimarlık, kentleşme, çevre ve insan ilişkileri bağlamında kritiklerini içeren çok özel bir seçki bulacaksınız.
Gözlem ve bilginin yanına eklediği çizgi yeteneğiyle eserlerini ortaya koyan Tan Oral, kitabı oluşturan bu birikimin oluşum sürecini şöyle tanımlıyor: “Bu çok sevdiğim ülkede uzun yıllar boyunca, Ağrı’dan Trakya’ya kent kent dolaşırken, çatı katlarından bodrumlara kadar oturmadığım ev kalmamış. Kiracılıkta uzmanlığa ve ev sahibi tanımada insan sarraflığına varmışım. Yetmemiş, ev yapma okulunda bile okumuş, ders vermiş, bir de zamanın en büyük mimarına çıraklık yapmışım.
Evler, sokaklar, kasabalar, kentler, ülkeler arasında gezip tozarken de gördüğüm, duyduğum, şaşırdığım, kalemime takılan ne varsa, üşenmeyip kâğıda geçirmişim. Az gelmiş, bunları bir de orada burada sergilemiş, üstelik yayımlamışım da. Yine onları evlerimde saklayıp, başıma dert almış, oradan oraya taşımış durmuş, biriktirmişim. Arada bir de karıştırıp bakıyorum, yarım asırda neler olmuş, diye.
İşte o serüvenden seçtiklerimi bu kitapta bulacaksınız. Bakın bakalım…”
BAŞIMI SOKACAK BİR YERİM OLSUN YETER
YEM Yayın
Tan Oral
ISBN: 978-605-4793-50-1
İstanbul, Kasım 2015
Türkçe
144 sayfa
18x19,5 cm
Karton kapak
130 siyah-beyaz karikatür
Tan Oral Hakkında
20 Mayıs 1937 Merzifon doğumludur. Orta öğrenimini Anadolu’nun birçok kentini dolaşarak tamamladı. Devlet Güzel Sanatlar Akademisi Mimarlık Bölümü’nü bitirdi. Aynı okulda Prof. Sedad H. Eldem’in asistanı olarak çalıştı. Yayın yaşamına Ant, Yeni Gün, Yansıma, Özgür İnsan gibi dergi ve gazetelerde, bazı sendikaların yayın organlarında karikatürler çizerek başladı. 1973-79 yılları arasında Karikatürcüler Derneği’nde yönetim kurulu üyeliği ve üç kez de başkanlık yaptı. 1973’ten itibaren Uluslararası Akşehir Nasreddin Hoca Karikatür Yarışmalarının gerçekleşmesinde ve 1975’de İstanbul Karikatür Müzesi’nin kuruluşunda çalıştı. 1976 yılında Politika gazetesinde günlük karikatür çizmeye başladı. 1977-2008 yılları arası Cumhuriyet gazetesinde, 2008-2014 yılları arasında Taraf gazetesinde günlük karikatürleri yayımlandı. Bu arada çeşitli üniversite ve yüksekokullarda da, toplam on beş yıl kadar öğretim görevlisi olarak çalıştı.
Ankara Çağdaş Gazeteciler Derneği tarafından, 1980-92 yılları arasında altı kez “Yılın Karikatürcüsü” seçildi. Kendisine, İstanbul Gazeteciler Cemiyeti tarafından 1989-94 yılları arasında beş kez “Gazetecilik Başarı Ödülü” verildi. Ayrıca, Hollanda Deventer Cartoon Festivali’nde “Altın Kalem Ödülü” (2001) ve Fransa St. Just-le-Martel’de En İyi Yabancı Basın Çizeri olarak “Porselen Kurşun Kalem Ödülü” (2002), Akşehir’de Nasreddin Hoca “Altın Eşek Gülmece Ödülü” (2003), Ankara Karikatür Vakfı tarafından “Yılın Karikatürcüsü Ödülü” (2004), Eskişehir Anadolu Üniversitesi tarafından “Hizmet Ödülü” (2004) ve Nokta dergisince, halkın oylarıyla “Doruktakiler Ödülü” (2005) verildi. Ve 34. Uluslararası İstanbul Kitap Fuarı’nın “Onur Çizeri” (2015) seçildi.
Başlıca kitapları: Sansür (1977), Böyük Türkiye (1978), İki Minik Kentli (1980), IsTANbuI (1986), Sus ve Dinle (1989), Pencereler (1993), Yaza Çize (1998), Yürüyenler (1999), Bu Kitabın Kuyruğu Var (2003), Yüzyüze (2005), Konuşan Kedi (2011) –çeviri–, Memnuniyetsizler (2013). Ayrıca, Kitabın Adı Budur (2006) adlı biyografik nehir söyleşisi.
Halen T24 adlı bağımsız internet gazetesinde ve birçok dergide yapıtları yayımlanmakta, eşi Elif ile birlikte, kedileri Fıstık’la İstanbul’da vakit geçirmektedir.
YEM Yayın Hakkında
YEM Yayın; mimarlık ortamına kalıcı katkılarda bulunmak, düşünsel ve teknik konularda bilgi paylaşım ortamı sağlamak amacıyla kurulduğu 1968 yılından bu yana kesintisiz olarak sürdürdüğü çalışmalarla ülkemizin mimarlık yayıncılığı alanında önemli bir yere sahiptir. Mimarlık, şehircilik, peyzaj tasarımı, ekoloji, inşaat mühendisliği, arkeoloji, kültür-sanat, endüstri tasarımı vb. konu başlıklarında, sayısı 250’ye yaklaşan kitap, ansiklopedi, sözlük, dergi, katalog vb. ürünleriyle YEM Yayın; profesyoneller için olduğu kadar bu konulara ilgi duyan okurlar içinde ayrıcalıklı bir yayınevidir.