27 / 12 / 2024

Kentsel dönüşüm 1/3 azınlık hakları nelerdir?

Kentsel dönüşüm 1/3 azınlık hakları nelerdir?

Kentsel dönüşüm kapsamında yıkılan bir yapıda 2/3 çoğunluk ile karar alınabiliyor. Çoğunluğa uymayan malikler haklarının neler olduğunu araştırıyor. Peki, kentsel dönüşüm 1/3 azınlık hakları nelerdir?



Günümüzde birçok il ve ilçede yapılar kentsel dönüşüm ile yenileniyor. Anlaşma sağlayan hak sahipleri riskli binalarını yıkarak yeni bina inşa ettiriyor. Ancak her zaman tüm malikler aynı fikirde olmayabiliyor. Taşınmazın kentsel dönüşüm sürecine hiç girmesini istemeyenler veya yıkıldıktan sonraki akıbeti hakkında farklı düşüncesi olanlar sürecin yasal olarak nasıl işlemesi gerektiğini araştırıyor.

Öncelikle maliklerin riskli bina tespiti için çoğunluk aranmadığını ancak yapılan tespite itiraz etme haklarının bulunduğunu bilmeleri gerekiyor. 

Kentsel dönüşüm 1/3 azınlık hakları nelerdir?

Oturduğunuz yapı riskli olarak tespit edilmişse malik olarak onbeş gün içinde itiraz etme hakkınız bulunuyor. Akabinde bu itirazlar, incelenip karara bağlanıyor. Ancak yapının riskli olduğuna tekrar kanaat getirilmesi halinde yıkım sürecinin kanuni süreler içerisinde gerçekleşmesi gerekiyor.

Riskli binanın yıkılmasından sonra, maliklerin hisseleri oranında en az 2/3 çoğunluk ile yapılacak işlemler konusunda anlaşma sağlaması gerekiyor. 2/3 çoğunluk sağlandıktan sonra yapı hakkında verilen karar uygulamaya geçiliyor. Peki, bu aşamada kentsel dönüşüm 1/3 azınlık hakları nelerdir? Kentsel dönüşüme girmek istemeyenlere ne olacak?


Geri Dön