29 / 04 / 2024

Kentsel dönüşüm arsalara da yaradı!

Kentsel dönüşüm arsalara da yaradı!

Türkiye'de 6.5 milyon konutun yenilenmesini sağlayacak kentsel dönüşüm, uygulandığı bölgelerde konut fiyatlarının yanı sıra arsa fiyatlarını da yükseltiyor. Kadıköy, Kağıthane gibi ilçelerde arsa fiyatları 1 yılda yüzde 30 yükseldi...



Türkiye'de 6.5 milyon konutun yenilenmesini sağlayacak kentsel dönüşümle, güvenli ve sağlam yapılar inşa edilirken, dönüşümün uğradığı bölgelerin görünümünün de değişmesi gayrimenkul fiyatlarını etkiliyor. Dönüşümün yapıldığı semtlerde özellikle kiralık konut fiyatları artarken, satılık konutlarda da hareket görülüyor. 

Kentsel dönüşüm, son dönemde arsa fiyatlarını da etkilemeye başladı. Dönüşüme uğrayacak bölgelerde, konut imarlı arsaların da fiyatlarında yükseliş başladı. Bu yükseliş, özellikle hem yeni projelerin yükseldiği hem de dönüşümün yapıldığı semtlerde görülüyor. İstanbul'da Kadıköy, Kağıthane, Zekeriyaköy, Küçükçekmece, Esenyurt ve Kartal'da arsa metrekare fiyatlarındaki artış yüzde 30'u buldu. 

Kadıköy ilk sırada İstanbul Kadıköy'de geçtiğimiz yıl 5 bin 400 lira olan ortalama metrekare fiyatı, bu yıl 7 bin 500 liraya kadar çıktı. Bu da bölgeyi, yüzde 38 artış ile İstanbul'da ilk sıraya yerleştirdi. İkinci sırada ise fabrika alanlarının dönüştüğü Kağıthane var. Burada, bir önceki yıl ortalama 2 bin 600 lira olan metrekare fiyatları, 3 bin 600 liraya kadar yükselerek, yüzde 35 artış gösterdi. Kartal, Esenyurt, Zekeriyaköy ve Küçükçekmece'de ise arsa metrekare fiyatları yüzde 30 civarında yükseldi. Üsküdar, Sancaktepe, Zeytinburnu ve Bağcılar'da da fiyatlar kentsel dönüşüme paralel yükseliyor. 

Yatırımlar fiyatı artırıyor En pahalı arsa Şişli'de KENTSEL dönüşüme bağlı olarak, arsa fiyatlarının arttığını söyleyen Emlakjet Genel Müdürü Okan Arı, şu değerlendirmeyi yaptı: "Bu artışlara, yapılan yatırımların büyüklüğü ve bölgenin konum olarak stratejik önemi etki ediyor. Ulaşım yatırımları, Adalet Sarayı, AVM gibi büyük yapıların da bölgeye etkisi çok oluyor. Esenyurt ve Beylikdüzü ilçeleri yeni konut projelerinin ilgi odağı. Turizm yatırımlarının planlandığı Küçükçekmece'de yüksek bir artış görünüyor. Şehir merkezindeki Şişli arsa fiyatlarının yüksek olduğu bölgelerden biri." ŞİŞLİ, İstanbul'da arsa fiyatlarının en yüksek olduğu ilçe olarak dikkati çekiyor. Şişli'de arsaların ortalama metrekare fiyatı 10 bin 876 liraya kadar yükseliyor, istanbul'un merkezi ilçelerinden biri olması ve arsa arzının azalması nedeniyle Şişli'de yüksek fiyatlar görülüyor. 

Şişli'nin ardından Kadıköy geliyor. Kadıköy'de arsa metrekare fiyatları 7 bin 500 liraya ulaşıyor. Zeytinburnu da arsa fiyatlarının en yüksek olduğu ilçeler arasında. Şehir parkı ile gündemde olan Zeytinburnu'nda arsa metrekare fiyatları 6 bin 895 lirayı buluyor. 

Çatalca ve Gürpınar'da ucuz arsa bulmak mümkün İSTANBUL'da metrekaresi 1.000 liranın altında arsa bulmak pek mümkün değil. 

Yalnızca Gürpınar ve Çatalca'da arsaların metrekaresi bu fiyatın altına iniyor. 

Çatalca'da 198 liraya, Gürpınar'da ise 898 liraya arsa bulunabiliyor. Ancak son bir yılda bu bölgelerde de fiyatlar artıyor. Geçtiğimiz yıl metrekaresi Çatalca'da 170 lira, Gürpınar'da ise 778 liraya arsa bulmak mümkündü. 


Vatan


Geri Dön