02 / 05 / 2024

Kentsel dönüşüm finansman sıkıntısını arsa temin modeli çözecek!

Kentsel dönüşüm finansman sıkıntısını arsa temin modeli çözecek!

2B'den beklediği geliri alamayan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, belediyelerin kentsel dönüşümdeki finansman sıkıntısını "arsa temin modeli" ile çözecek



Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, belediyelerin kentsel dönüşümdeki finansman sıkıntısını "arsa temin modeli" ile çözecek. 

     AA muhabirinin Bakanlıktan aldığı bilgiye göre, 6 Nisan'da Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından ikinci yıkım atağı başlatılan kentsel dönüşüm için aranan finansman bulundu. 

     2B'den beklediği geliri alamayan Bakanlık, "arsa temin modeli" ile dönüşümde belediyelere kaynak aktaracak. 

     Bakanlık, bu kapsamda, kentsel dönüşüme konu arazilerin bir kısmına konut bir kısmına da hasılat getirici projeler yapacak. Elde edilen gelirle vatandaşın hak ediş parası ödenecek. 

     

     -İlk uygulama Esenler'de- 

     

     Modeli bir an önce uygulamak isteyen Bakanlık, ilgili kuruluşu İller Bankası kanalıyla ilk etapta Esenler ve Gaziosmanpaşa belediyeleriyle görüştü. 

     İlk anlaşma, Esenler Belediyesi ile yapıldı. Esenler'de, Başbakan Erdoğan tarafından 5 Ekim'de yıkımı gerçekleştirilen, yaklaşık 1300 hak sahibinin bulunduğu alanda model hayata geçirilecek. 

     

     -Model nasıl uygulanacak- 

     

     Arsa temin modeline göre, bir belediye, kentsel dönüşüm kapsamında 100 dönümlük arazi üzerinde anlaşma sağladıysa finansman desteği alacak. 

     Bakanlık, arazinin bir bölümünü hak sahiplerinin konut ihtiyacına ayırırken, bu konutların finansmanı için de kalan arazide hasılat getirici projeler yürütecek. Konut ile hasılat getirici projeler aynı dönemde başlayacak. 

     Hasılattan elde edilen gelirle, hak sahiplerinin hak edişleri ödenecek. Bakanlık, belediyeye, herhangi finansman açığı doğmaması için vatandaşa vereceği konutun proje maliyeti kadar İller Bankasından kredi tahsis edecek. 

     

     -Anadolu'da hasılat paylaşımı modeli geliştirilecek- 

     

     Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, kentsel dönüşümde İller Bankasını daha aktif kullanmayı amaçlıyor. 

     Bu kapsamda, Bankanın elindeki arazilerin hasılat paylaşımı modeliyle satışa çıkarılarak, dönüşümde belediyelere kaynak aktarılması için çalışma yapılıyor. 

     İller Bankası, geçen günlerde Elazığ'daki arsasını bu yöntemle 22 milyon lira civarında rakamla ihaleye çıkardı. Bankanın Maltepe ve Tuzla'daki arazilerinin de aynı şekilde ihalesi yapılacak. Bu arsalarda ticaret artı konut niteliğinde projeler geliştirilecek. 

     Hasılat paylaşımı modelini Anadolu'da yaygınlaştırmak isteyen Banka, portföyüne yeni arsalar eklemek için çalışmalarını sürdürüyor. 

     AA


Geri Dön