28 / 12 / 2024

Kentsel dönüşüm iptali!

Kentsel dönüşüm iptali!

Kentsel dönüşüm projesi kapsamında, kentteki sorunlu alanların belirlenip, sağlıklı ve de yaşanılabilir hale getirilmesi amacı ile yeniden yapı inşa ediliyor. Peki kentsel dönüşüm iptali mümkün müdür?



Kentsel dönüşüm iptali!

Kentsel dönüşüm projesi kapsamında, kentteki sorunlu alanların belirlenip, sağlıklı ve de yaşanılabilir hale getirilmesi amacı ile yeniden yapı inşa ediliyor.


Kentin dokusunu bozan sorunların giderilmesini hedefleyen kentsel dönüşümde kaçak yapılaşmanın önüne geçilmesi, depreme dayanıklı olmayan, ekonomik ömrünü doldurmuş binaların yeniden yapılarak olası doğal afetler sonucu oluşacak zararların en aza indirilmesi amaçlanıyor. 


6306 Sayılı Kanun ve bu kanunun uygulama yönetmeliği ile kentsel dönüşüm kapsamında riskli yapıların tespitinin yapılmasında görev alacak kurum ve kuruluşları belirtiliyor.


Ayrıca bu kurum ve kuruluşlar tarafındasn yapılan riskli yapıların tespit edildiği raporlara karşı da itiraz edilebiliyor. Uygulama Yönetmeliğinin 7. Maddesi gereğince risk tespit raporuna yapı malikine veya kanuni temsilcisine tebliğ edilmesinden itibaren 15 gün içerisinde itiraz edilebiliyor.


Bunun dışında, söz konusu risk tespit raporuna veya itirazlarına karşı idare mahkemesinde bir iptal davası da açılması mümkün oluyor.


Kentsel dönüşüm iptal davaları..

Kentsel dönüşüm iptal davaları ile ilgili esalar Kentsel Dönüşüm ve Hukuk Platformu şu şekilde açıklanıyor:


6306 Sayılı Kanun uyarınca, eskimiş, yıpranmış ve de ömrünü tamamlamış binalar tespit edilip, kişilerin daha güvenilir şartlarda yaşayabilmesi için yenilenebilecektir. Bu sebeple, 6306 sayılı Kanun uyarınca ilgili kişilere, “risk tespit raporlarına” karşı itiraz talebinde bulunabilme ve de söz konusu rapor ile doğuracağı sonuçların “iptal”ini bir “iptal davası” vasıtasıyla talep etme hakkı tanınmıştır.


Anayasanın 125. maddesini gereğince ve 6306 Sayılı Kanun’un 6. Maddesine göre, risk tespit raporunun hak sahiplerine tebliğinden itibaren 30 gün içinde İYUK uyarınca iptal davası açılabileceği belirtilmiştir. İptal davası açılmasını talep etmeden önce, hak sahibi olan kişiler; 6306 sayılı Kanun ve Uygulama Yönetmeliği uyarınca risk tespit raporuna itiraz etme ve İYUK madde 11 uyarınca üst makama başvurma haklarını kullanabilirler. Eğer kullanmazlarsa, bu hukuki olanaklar hak düşürücü süreler sebebiyle ortadan kalkacaktır.


Kentsel dönüşüm nedir?


Geri Dön