11 / 05 / 2024

Kentsel dönüşüm kredisi yüzde 50 arttı! 

Kentsel dönüşüm kredisi yüzde 50 arttı! 

Artan inşaat maliyetleri ve gelen talepler üzerine kentsel dönüşüm kredilerinde bazı düzenlemeler yapıldı. Güçlendirme kredisi 160 bin liradan 240 bin liraya, dönüşüm kredisi 400 bin liradan 600 bin TL'ye yükseltildi. İşte detaylar...



DÖNÜŞÜM KREDİSİ NASIL ALINIR?

1- Önce konut veya işyeri için risk tespiti yaptırılması gerekiyor. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın yetkilendirmiş olduğu denetim kuruluşlarına başvuru yaparak, binanızın durumunu öğrenmeniz gerekiyor.

2- Tespit sonrasında bina riskli ise kentsel dönüşüm süreci başlıyor. Binaların yıktırılması için maliklere 60 günlük süre tanınıyor. Bu süre içerisinde riskli binaların yıktırılıp yıktırılmadığı kontrol edilecek, yıktırılmamış ise 30 günden az olmak üzere ek bir süre veriliyor. Sonrasında da elektrik, su, doğalgaz kesiliyor ve yıkım gerçekleşmiş oluyor.

3- Söz konusu kredi desteğinden yararlanmak için binanın anlaşma ile tahliye edilmesi şartı gerekli.

4- Hak sahibi vatandaşların kentsel dönüşüm için bir müteahhit firma ile yapım ya da kat karşılığı inşaat sözleşmesi imzalaması gerekli.

5- Yeni yapım sürecine giren vatandaş bakanlıkla protokol imzalayan bankalara başvurarak kredi imkânına kavuşuyor. Fakat, hak sahipleri tarafından geri ödemesi yapılmayan krediler için faiz desteği ödemeleri durduruluyor.

Kentsel dönüşüm kredisi yüzde 50 arttı! 

KİMLER YARARLANIYOR?

Söz konusu krediden konutlarını yeniden yapmak isteyen hak sahipleri, riskli yapılarda en az 1 sene oturan kiracı veya sınırlı ayni hak sahipleri, konutu riskli yapı olarak tespit edilen ve farklı bir konut almak isteyen malikler faydalanabilecek.

HANGİ DESTEKLER SAĞLANIYOR?

Kredi ve faiz dışında verilen diğer destekler şu şekilde açıklandı:

KİRA: Geçtiğimiz günlerde kentsel dönüşüm kira yardımları artmıştı. Riskli yapıda maliklere aylık, kiracılara defaten kira yardımı veriliyor. Şehirlere göre değişmekle beraber kira yardımı 1.000 lira ile 1.500 lira arasında farklılık gösteriyor. Yardım riskli yapıda 18 ay, riskli alanda 48 aya kadar devam ediyor. Kiracılar da defaten 2 bin lira ile 3 bin lira arasında destek alıyor.

HARÇ: Riskli binalar yenilenirken tapu, noter, damga vergisi gibi harçlardan muafiyet sağlanıyor.

KDV: Vatandaş müteahhitle kat karşılığı anlaşma yapmadan konutu eğer kendi dönüştürürse yüzde 18 yerine yüzde 1 KDV ödüyor.

KİPTAŞ Güngören, Bağcılar ve Beylikdüzü projelerinde son durum!

Emlak Konut GYO Çamlıca 1. Etap 1. Kısım başlıyor! 

Tapuda intikal için tüm mirasçılar gerekli mı?


Geri Dön