Kentsel dönüşüm olan mahallelerde suç oranı yüzde 50 düştü!
Türkiye'de eskimiş binaların yenilenmesi ve kentsel dönüşümle mahallelerin modern yapıya kavuşması bölgelerde suç oranlarının önemli ölçüde azalmasına yardımcı oldu.
Türkiye'nin eskiyen yapıları yenilemek, özellikle de depreme dayanıklı hale getirmek için geliştirdiği kentsel dönüşüm modeli başka alanlarda beklenmeyen . Kentsel dönüşüme uğrayan bölgelerde suç oranlarının yüzde 50 azaldı. Müstakil evlerden apartmanlara taşınmak, toplu yaşam rehabilitasyon etkisi yarattı. Sabah'tan Zübeyde Yalçın'ın haberine göre; TBMM Deprem Araştırma Komisyonu'na katılan uzmanlar, Türkiye'nin eski ve dayanıksız binalarını dönüştürmek için kullandığı kentsel dönüşümle ilgili önemli bilgiler aktardı. TOKİ ve büyükşehir belediyesinin ortak şirketi olan TOBAŞ Genel Müdürü Ferhat Ertürk, saha deneyimleri ve emniyet verilerine dayanarak kentsel dönüşümün toplumsal yaşamdaki etkilerini milletvekillerine anlattı.
BATAKLIK KURUYOR
Ertürk, emniyetin kayıtlarıyla ispat edilmiş bir gerçek bulunduğunu dile getirerek "Kentsel dönüşüm yapılan yerlerde suç oranları en az yüzde 50 düşüyor. Bu bataklığı kurutmak gibi bir şey" dedi. Suç oranlarının neden düştüğüne ilişkin bir çalışma ve analiz yaptıklarını belirten Ertürk, şunları söyledi:
"Müstakil evlerden kat mülkiyetine geçilince bu bir tür rehabilitasyon oluyor. Önceden adam ayakkabısını kapının önünde çıkarıyor, çöpünü istediği saatte atıyor. Bunları kınayacak kimse yok. Ama bir toplum içerisinde yaşamanın getirdiği kuralları orada öğreniyor."
HAYAT KALİTELERİ ARTTI
Ertük kentsel dönüşüm alanlarına parklar, yüzme havuzları, lokaller, gençlik, yaşlı merkezleri inşa edildiğini insanların hayat kalitelerinin yükseldiğini söyleyerek, bunun da suçun önlenmesinde etkili olduğunu belirtti. Ertürk, "Dizine kadar çamura batarak okula giden çocukları düşünün... Şimdi gayet güzel okullarımızı yaptık, parklar var, geliyorlar çocuk bahçelerinde oynuyorlar, havuza gidiyorlar. Hayat kalitesi de insan kalitemiz de çevre kalitemiz de yükseliyor. Bunun getirdiği bir değer oluşuyor" şeklinde konuştu.
Her yıl 300 bin konut dönüşecek!