03 / 01 / 2025

Naci Görür: Deprem, 2 gün üst üste aynı noktada oluyorsa öncüdür!

Naci Görür: Deprem, 2 gün üst üste aynı noktada oluyorsa öncüdür!

5.1'lik depremin ardından, "2-3 gün içinde aynı yerde 5.1 ve bu büyüklüğe yakın bir deprem olursa bu öncü bir depremdir ve önlem almak gerekir" diyen Prof. Dr. Naci Görür tartışma yarattı



Prof. Dr. Şerif Barış, "Marmara'da büyük depremler öncesi öncü deprem olmaz" dedi, Oğuz Gündoğdu ise "Naci Görür halkı gereksiz yere korkutuyor" diye tepki gösterdi. 


Önceki gün Marmara'da meydana gelen 5.1'lik deprem uzun süredir beklenen büyük İstanbul depremi tartışmalarını yeniden körükledi. İTÜ Deprem Araştırma Alt Grubu'ndan Prof. Dr. Naci Görür, "2-3 gün içinde aynı yerde veya aynı hat üzerinde 5.1 ve bu büyüklüğe yakın bir deprem olursa bu öncü bir depremdir ve önlem almak gerekir. Bardağı taşıran son damla olabilir" demişti. Görür'ün bu açıklaması yaşanan korku ve paniği daha da artırdı. 


İşte uzmanların değerlendirmeleri... 


Uzmanlar konuşmalı


Prof. Dr. Şerif Barış: 


Marmara, Kuzey Anadolu fay zonu üzerinde olan bir bölge ve bu fay zonunun tipik bir özelliği büyük depremler öncesinde öncü deprem olmamasıdır. Tıpkı 17 Ağustos Kocaeli, Düzce ve 1939 Erzincan gibi. Hiçbirinin öncüsü yok. Örneğin Dinar depreminin öncesinde böyle bir şey oldu. Dinar'da önce 5.1 ve 4.5 oldu daha sonra büyük deprem 6.1 oldu. Doğada bazı şeyleri öngörmek mümkün değil kendi dinamikleri var. Deprem hakkında, özellikle sismoloji konunda eğitim almış, bu konularda araştırmalar yapmış ve bu konuyla ilgili yayınları olan kişilerin görüşleri dikkate alınmalı.


Risk güneyde


Prof. Dr. Şener Üşümezsoy: 


Ereğli açıklarındaki 5.1 büyüklüğündeki deprem geçen yıllarda da benzerleri olan depremlerdir. Tümü 1912'de kırılan Tekirdağ-Silivri çukuru üzerindedir. Bunun anlamı, 1912'de kırılmış bu fay üzerinde bu yüzyılda büyük bir deprem olmaz. Çünkü kırılan faylarda yeniden karakteristik olarak büyük deprem olması icin gereken stres birikimi için yeterli zaman geçmemiştir. Marmara'da 1912'de kırılmayan fay hattı Kumburgaz Çukuru'ndaki fay hattıdır. Bu hat Ereğli açıklarından başlayıp Büyükçekmece'ye kadar uzanan 35-40 km'lik faydır. Eğer bu fay üzerinde 5.1 deprem oluşsaydı bu fayın kırılmasını tetikleyebilir diye düşünebilirdik. Oysa bu fay da uzunluğu açısından en fazla 6.5'lik bir depreme yol açar. Bu fay Marmara'da kırılmayan yegane faydır.


Gereksiz korku


Doç. Dr. Oğuz Gündoğdu: 


Marmara Ereğlisi açıklarında meydana gelen 5.1 şiddetindeki sarsıntı, son derece sıkışma ve gerilme sonucunda oluşan düzgün ve karakterine uygun giden bir deprem ardından gelen en büyük deprem 3.2 şiddetinde. Yabancılar buna dağılım diyor dağılıma bakınca arkası geleceğe benzemiyor. Böyle bir anormallik görülmüyor kırılmanın devam ettiği kırılmanın sağa sola devam ettiğini de görmüyoruz. Bilimsel dayanağı yok bu sözlerin. Naci Görür sismolog değildir, sedimantologdur kendisi. Bunlar adeta fetva veriyor. Işıkara da 2014'te derpem olacak demişti, şimdi Naci Görür halkı gereksiz yere korkutuyor.


Buradaki her deprem önemli 


Prof. Dr. Okan Tüysüz: 


5.1 şiddetindeki depremin arkasından artçılar oldu ama küçüldü risk azaldı. Burası kritik bir yer, üzerinde deprem beklediğimiz bir bölge. Burada olacak her deprem önemlidir. Ama elimizdeki verilerle baktığımız zaman burada şu süre içerisinde bir şey olacak demek mümkün değil. Bugün orada 7'lik bir deprem olsa ya da dün olsaydı bizim için sürpriz olmazdı. Orası Marmara denizinin ortası 17 Ağustos 1999'dan beri de söylediğimiz burada deprem olma olasılığı yüksek ama sırf 5.1'e dayanarak söylemek te mümkün değil. 


Vatan


Geri Dön