23 / 12 / 2024

Kentsel dönüşüm seferberliği başladı!

Kentsel dönüşüm seferberliği başladı!

3. Kentsel Dönüşüm ve Stratejik Yaklaşımlar Kurultayı, Sabah Gazetesi'nin ev sahipliğinde İzmir Kaya Thermal Otel'de gerçekleşti..



Sabah Gazetesi'nin ev sahipliği yaptığı 3. Kentsel Dönüşüm ve Stratejik Yaklaşımlar Kurultayı, geçen hafta  İzmir  Kaya Thermal Otel'de gerçekleşti. Kurultayın açılış konuşmasını yapan Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, kentsel dönüşümde belirlenen yeni yol haritasının detaylarını ilk kez anlattı. Kentsel dönüşümde seferberliğe başlayacaklarını söyleyen Bakan Özhaseki, "Türkiye'de 7.5 milyon konutun yenilenmesi gerekiyor. 15 senelik bir hedef koyduk. Yılda 500 bin konut dönüştürmek için seferberlik başlatacağız" dedi.


Kentsel dönüşüm seferberliğinin en önemli aktörünün belediyeler olduğunu vurgulayan Bakan Özhaseki, "Alan bazlı dönüşüm yapılması hususunda belediyeleri zorlayacağız. Onlara sıfır faizli kredi imkanı sağlayıp, dönüşümün hızlıca hayata geçirilmesi konusunda teşvikler vereceğiz" diye konuştu. Sıfır faizli kredinin vatandaş ve müteahhide de uygulanacağının altını çizen Bakan Özhaseki, "20 maddelik kanun hazırlıyoruz. Dönüşümle ilgili birçok konu çözüme kavuşacak. Meclis açıldığında hazırladığımız kanunu sunacağız. Oybirliğiyle kabul edileceğine inancımız tam" şeklinde konuştu. Kentsel dönüşümde bina bazlı değil alan bazlı dönüşümleri tercih ettiklerini anlatan Bakan Özhaseki, dönüşümlerin yapılması için kentsel dönüşüm bütçesini artırmaktan başka çare olmadığını söyledi. Özhaseki, özkaynakların yanı sıra iller Bankası'nın kaynaklarının da değerlendirileceğini dile getirerek, "İller Bankası'na ait 21 sosyal tesisi satışa çıkardık. Aldığımız parayı kentsel dönüşüm hesabına yatırıyoruz" dedi.


"Kapıda bir felaket var, bunu fırsata dönüştürebiliriz" diyen Özhaseki, her yıl yapılacak 500 bin bina ile piyasaya önemli miktarda para gireceğini, evde kullanılan eşyaları üreten 250 sektörün canlanacağını, istihdam yaratılacağını ve milli sanayinin de gelişmesinin sağlanacağını anlattı, özhaseki, Türkiye'nin inşaat sektörüyle kalkınacağına inanlardan olmadığını ancak inşaat sektörünün 'can simidi' olduğuna inandığını ifade ederek sektörün gelecek 20 yılda büyüyeceğine işaret etti.


Bakan özhaseki, beş yıl önce çıkan 6306 sayılı kanunla birlikte 1 milyon 100 bin civarında konutun dönüştüğü bilgisini verdi. Özhaseki, şöyle devam etti: "Mesela normalde 1 emsal ise 2 emsal yapılıyor, yarısı müteahhide yarısı vatandaşa. Sosyal donatı alanları, altyapı alanları düşünülmüyor. Bu büyükşehirlerde çekilebilir bir durum değil. Finans sorunu var ama onun da çözümleri var. Vatandaşların da ödemelerde bulunması lazım."


TOKİ Başkanı Mehmet Ergün Turan ise, kurultayın İzmir'de yapılmasının önemine değinerek, hükümetin dev projeler başlatmasıyla yatırımcılar üzerinde İzmir'le ilgili büyük moral oluştuğunun, birçok firmanın İzmir'de inşaat çalışmalarına başladığının altını çizdi.



Para





Geri Dön