27 / 04 / 2024

Kentsel dönüşüm yasasında planlanan değişiklikler ortaya çıktı! Tapular tehlikeye mi giriyor?

Kentsel dönüşüm yasasında planlanan değişiklikler ortaya çıktı! Tapular tehlikeye mi giriyor?

Yasa teklifi depremden dolayı park, asgari alan ve yerleşim alanlarını rezerv alanlara dönüştürülüyor. Bu durum bazı kişilerce mülkiyet hakkına girdiği belirtildi. Bu durum sonucunda tapular tehlikeye mi giriyor? Uzman isim açıkladı...



Depremlerden dolayı yeni proje olan Kentsel döbüşüm yasası, “Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun”da yapılması öngörülen değişiklik teklifine göre “rezerv alan” tanımıyla yeni yerleşim yeri olarak tanımlanan park ve askeri alanlara mevcut yerleşim yerleri de eklenecek. Uzmanlara göre yurttaşların tapusuna el konulacağı iddeaları ortaya atılıyor. 

TMMOB Mimarlar Odası Başkanı Eyüp Muhçu, “Korku ve krizi fırsata çeviriyorlar” dedi. Muhçu, bu öneri ile özellikle dar gelirli mülkiyet sahiplerinin mülkiyet haklarının ortadan kaldırabileceğine dikkat çekti. Teklif ile yurttaşların hak arama süreçlerinin de gasp edildiğini aktaran Muhçu, “Plan askı ve itiraz süreleri 30 günden 15 güne indiriliyor. Bu süre vatandaşların planı görmeleri ve uzman desteği alması için yetersiz bir süre” diye konuştu. 

BİNALAR DEPREME KARŞI DAYANIKLI DEĞİL!

Cumhuriyet Gazetesi'nde yer alan habere göre; TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası  Ankara  Şube Başkanı Bülent Tatlı ise “Binaların depreme karşı güçlendirilmesi gerekiyor. “Değişiklik kent ve insan odaklı değil” diyen Tatlı, “Kentteki değeri yüksek ve özel mülk statüsündeki arazileri bu yasayla ranta açabilirler. Bu bireysel çıkar ve bugünü kurtaralım fikri” dedi. 

 Kentsel dönüşüm yasasında planlanan değişiklikler ortaya çıktı! Tapular tehlikeye mi giriyor?

KENTSEL DÖNÜŞÜM KANUNDA YAPILMASI PLANLANAN DEĞİŞİKLİKLER

Gayrimenkul hukuku Uzmanı Av. Ali Güvenç Kıraç kanunda yapılması planlanan değişiklikleri sıraladı:

  • Şu an sadece cumhurbaşkanının ilan edebildiği “rezerv alan” ilanı  artık bakanlık tarafından da yapılabilecek.
  • Rezerv alanları yerleşim yerleri değildi. Teklif ile eski yapı stoku olan yerleşim yerleri de rezerv alan ilan edilebilecek.
  • Riskli yapının tespitinde ev sahibi karot alımına izin vermediği halde kapı, polis zoruyla açtırılacak.
  • Mevcut durumda tebligatların kişiye direkt ulaştırılması gerekiyorken değişiklikler ile bütün tebligatlar bina kapısına asılacak, e-Devlet üzerinden tebliğ edilecek ve muhtarlığa asılacak.
  • Kentsel dönüşüm için çoğunluğun üçte ikisinin anlaşması gerekliyken, değişiklikle bu oran yüzde 50.01’e çekilecek. Arsa payı çoğunluğuna göre hesaplanacak.
  • İhtar süreleri 15 güne düşürülecek. Ev sahibi 15’inci gün tebligatı imzalamaz ve ortak karara katılmazsa payı açık artırmayla satılacak.
  • Kentsel dönüşümü karşılayacak ekonomik gücü olmayan vatandaşların mülklerine bakanlık  TOKİ  eliyle hissedar olacak. Bu mülklerde ev sahiplerinin ölene kadar oturma hakkı olacak. Ölürse mirasçılarına oturma veya payı satın alma hakkı tanınacak.

Kentsel dönüşümde büyük adım! Teklif,TBMM Genel Kurulu’nda!

Kentsel dönüşümde 4.5 yıllık çalışmanın sonuna gelindi! 534 konut teslim ediliyor!

Geri Dön