03 / 11 / 2024

Kentsel dönüşümde 5 hayati nokta var!

Kentsel dönüşümde 5 hayati nokta var!

İMSİAD, Sismik İzolasyon (Deprem Yalıtımı) Çalıştayı'nda kentsel dönüşümdeki farkındalık oluşturdu. Kentsel dönüşümde 5 hayati nokta olduğunu belirtti.




İnşaat Müteahhitleri Sanayici ve İş Adamları Derneği (İMSİAD), bir sivil toplum kuruluşu kimliğiyle Türkiye'de ilk kez, Sismik İzolasyon (Deprem Yalıtımı) Çalıştayında inşaat ve gayrimenkul sektörünün tüm paydaşlarını bir araya getirerek kentsel dönüşüm konusunda farkındalık yarattı.


BTSO ev sahipliğinde gerçekleştirilen çalıştaya Bursa Büyükşehir Başkan Vekili Abdülkadir Karlık, BTSO Yönetim Kurulu Üyesi İlker Duran, Çevre ve Şehircilik Bursa İl Müdürlüğü yetkilileri, RUMELİSİAD Başkanı Erol Kılıkçıer, İMO Bursa Şubesi Başkanı Mehmet Albayrak, akademik oda temsilcileri, Uludağ Üniversitesi ve Bursa Teknik Üniversitesi İnşaat ve Mimarlık bölümleri öğretim üyeleri, Deprem İzolasyon Derneği yönetimi başta olmak üzere, inşaat ve gayrimenkul sektörü temsilcileri ilgi gösterdi.


Çalıştayın açılış konuşmasını yapan İMSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Adil Gökçadır, dernek himayesinde kurdukları komisyonlarla sektöre katkı sağladıklarını söyledi. Bunlardan biri olan ARGE komisyonuyla, Bursa ve Türkiye için hayati önem taşıyan kentsel dönüşümün doğru uygulanması için farkındalık oluşturmaya gayret gösterdiklerini belirten Gökçadır, "Birinci derecede deprem bölgesi olan Bursa'nın depreme hazır olmadığını her zaman söylüyoruz. Bunu veriler de ortaya koyuyor zaten. Bu sebeple gerçekleştirdiğimiz çalıştayın çok önemli olduğunu düşünüyoruz. Nitelikli ve doğru kentsel dönüşüm için ARGE komisyonu olarak beş hayati konu belirledik. İlk aşamada bugün de çalıştayımızın konusunu oluşturan sismik izolatörü gündemimize aldık. Ardından ise Yeşil Binalar, Isı Pompaları, Solar Çatı ve Kentsel dönüşüm sonrası ortaya çıkacak atıkların kullanımı konularında farkındalık yaratmaya ve sektörün gündemine getirmeye çalışacağız" dedi.


GÖKÇADIR: SİSTEMİ DAHA EKONOMİK HALE GETİRMEYE ÇALIŞIYORUZ


Sismik izolatör konusunun ülkemizde yeni bir konu olmadığını ifade eden Gökçadır, sözlerini şöyle tamamladı: "Bu konu, bir süredir gündemimizde. Bu çalıştaydaki amacımız da vatandaşlarımızı ve sektör temsilcilerini sismik izolatörlerle tanıştırmak. Bu sistem, ülkemizde üretilemediği için maliyet açısından sıkıntı doğurabiliyor. Biz, farkındalık oluştururken sistemi ekonomik hale getirebilmenin ve ülkemizde üretilebilir olmasının önünü de açmak istiyoruz. Çalıştayın düzenlenmesinde emeği olan BTSO'ya, Bursa Büyükşehir Belediyesine ve Ar-Ge Komisyonumuza sektörümüz adına teşekkür ediyorum."


DURAN: İMSİAD İLE İŞBİRLİĞİ İÇERİSİNDEYİZ


BTSO Yönetim Kurulu Üyesi İlker Duran da inşaat sektörünün sahip olduğu iş hacmiyle dünya ekonomisinin yüzde 13'ünü oluşturduğunu kaydetti. Sektörün dünyada 2020'de yüzde 70'lik bir büyümeyle 12.5 trilyon dolarlık bir değer üreteceğini vurgulayan Duran, "Türkiye için de benzer bir durum geçerlidir. Ülkemizin lokomotifi olan inşaat sektörü, milli gelirin yüzde 6 sını oluştururken 2 milyon kişiye iş sağlıyor. Geleneksel sermaye birikim sürecinin de en önemli halkalarından biri durumunda. Bu nedenle sektörün gelişimine katkı sağlayan her çalışma, Türkiye ekonomisinin bütününü tetikleyen nitelik taşımaktadır. 2016 yılında Türkiye genelinde satılan 1 milyon 341 bin konutun 52 bini Bursa'da satıldı. Bursa olarak en fazla satış yapan ilk 5 il içerisinde yer aldık. Amacımız, Bursamızın sektördeki gücünü ve potansiyelini artırarak nitelikli yapıların hızla hayata geçmesini sağlamaktır. Sektörü ilgilendiren tüm konularda İMSİAD ile işbirliği içerisindeyiz. Depremin yol açtığı derin izler hale hafızalarımızda. Çanakkale'de son birkaç haftadır ardı arkası kesilmeyen sarsıntılar, sismik izolasyon konusunun ne kadar önemli olduğunu bir kez daha göstermektedir. O açıdan gerçekleştirilen bu çalıştayı oldukça önemli buluyor, çalıştayı düzenleyen İMSİAD yönetimine şükranlarımı sunuyorum" ifadelerini kullandı.


KARLIK: KONUNUN GÜNDEME GETİRİLMESİ ÖNEMLİ BİR ADIM


Bursa Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Abdülkadir Karlık da çalıştayın ülkemize daha nitelikli yapılar kazandırabilmek ve kentsel dönüşümün daha sağlıklı olmasını sağlamayı amaçladığını vurguladı. Sismik izolasyonun depreme karşı korunmada teknik çözüm olduğunu aktaran Karlık, "Birçok ülkede yaygın olarak kullanılmaktadır. Bugünlerde bu konunun gündeme gelmesi önemli bir adımdır. Çalıştay, deprem kuşağında olan ülkemizin geleceğine ışık tutacağına canı gönülden inanıyorum" diye konuştu.


1.OTURUMDA SİSMİK İZOLASYON UYGULAMALARI ELE ALINDI


Açılış konuşmalarının ardından Sismik İzolasyon Çalıştayı'nın 1. Oturumuna geçildi. Oturumda konuşan İMSİAD Başkan Yardımcısı ve ARGE Komisyonu Başkanı Mustafa Andıç, "Bursa'ya deprem izolasyonu konusunda farkında oluşturup ortak akılla hareket etmek istiyoruz. Kentsel dönüşümü doğru ve sağlıklı bir şekilde yapmalıyız ki 20 yıl sonra tekrar dönüşüme ihtiyaç duymayalım" dedi. Oturumun konuklarından olan Deprem İzolasyon Derneği Başkanı Bahadır Şadan, Türkiye'deki Sismik İzolasyon Uygulamaları konusunu ele aldı. Dernek olarak Türkiye ilk defa İMSİAD tarafından davet aldıklarına dikkat çeken Şadan, İMSİAD yönetimine teşekkür ederek ederek Türkiye'deki deprem yalıtımı uygulamalarını aktardı. Bursa Teknik Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü'nden Doç. Dr. Beyhan Bayhan ise 'Binalarda Sismik İzolasyon' konusu anlatırken Deprem İzolasyon Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Emre Özcanlı da 'Sismik İzolasyon Saha Uygulama Süreçleri konusundan bahsetti.

2. OTURUMDA TÜRKİYE'DEKİ TEST MERKEZLERİNE DEĞİNİLDİ

İMSİAD Başkan Yardımcısı Murat Evke moderatörlüğünde gerçekleştirilen 2. Oturum da ise Uludağ Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Serkan Sağıroğlu, 'Dünyada Sismik İzolasyon' konusunda örnekleri paylaşırken, Deprem İzolasyon Derneği'nden Dr. Cüneyt Tüzün de 'Yeni Deprem Yönetmeliğinde Sismik İzolasyon' hakkında görüşlerini aktardı. Anadolu Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Gökhan Özdemir 'Anadolu Üniversitesi Sismik İzolatör Test Merkezi' ile ilgili bilgi verirken Yıldız Teknik Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Fatih Alemdar ise 'Türkiye'de Bina Deprem Yönetmeliği Taslağına Göre Yalıtım Birimi Testleri' konusuna değindi.

Sismik İzolasyon (Deprem Yalıtımı) Çalıştayı öğleden sonraki oturumlarla devam etti.


Gazete Bursa


Geri Dön