22 / 11 / 2024
fuzul

Kentsel Dönüşüm'de ikinci yıkımlar 6 Nisan'da başlıyor!

Kentsel Dönüşüm'de ikinci yıkımlar 6 Nisan'da başlıyor!

Kentsel dönüşüm, 5 Ekim'de aynı anda 35 ilde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın yaptığı patlatma ile başlarken, kentsel dönüşümde ikinci yıkım atağı da 6 Nisan'da gerçekleştirilecek...




Yine Başbakan Erdoğan'ın ilk balyozu vurmasıyla, 5 il ve 8 noktada aynı anda yıkım yapılacak. Başbakan, yeni kentsel dönüşüm törenine yine İstanbul'dan katılacak. Erdoğan'ın katılacağı nokta Gaziosmanpaşa olacak. Ancak bu sefer törenlerde güvenlik nedeniyle patlatma yöntemiyle yıkım yapılmayacak. İstanbul'da yıkım yapılacak bir bölgede bina sıvasının asbestten yapıldığı fark edilirken, patlatma ile yıkım yapılması halinde ortaya çıkacak asbestli tozun risk yaratabileceği belirtildi.


Kentsel dönüşüm, 5 Ekim'de 35 ilde aynı anda yapılan yıkımlarla başlarken, Başbakan Erdoğan da Esenler’de butona basarak, Sarıgazi’de Milli Savunma Bakanlığı (MSB) lojmanlarındaki 10 binanın “emülit”li patlamayla yıkımını gerçekleştirmişti.


Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, şimdi kentsel dönüşümde ikinci yıkım dalgasını başlatacak. 6 Nisan'da başlatılacak ikinci kentsel dönüşüm atağını yine Başbakan Erdoğan başlatacak. Bu sefer 5 ilde ve 8 noktada aynı anda yıkımlar başlayacak.


BAŞBAKAN GAZİOSMANPAŞA'DAN YIKACAK


Başbakan, toplu yıkım törenine İstanbul Gaziosmanpaşa'daki yıkım alanından katılacak. Erdoğan'ın ilk balyozu indirmesiyle, İstanbul'da biri Bayrampaşa olmak üzere üç bölge ile Diyarbakır, Sakarya,  İzmir  ve Rize'de aynı anda yıkımlar başlayacak. Gaziosmanpaşa'da 8 bin binanın yıkımı yapılırken, Diyarbakır’ın ünlü sur bölgesinde de yıkımlara başlanacak. Sur'da 32 daireli 4 binanın yıkımı gerçekleştirilecek. Bakanlık, İzmir'de de 117 binanın yıkımını yapacak. Bu sefer yıkılacak binaların tümü şahıslara ait olacak. Kamuya ait hiçbir bina yıkılmayacak.


ASBEST BULUNDU PATLATMA YAPILMAYACAK


Erdoğan, 5 Ekim'deki törenlerde patlatıcı kullanarak birkaç saniyede yıkım gerçekleştirirken, bu defa yıkılacak konutlarda yapılan incelemeler sonucunda patlatmaya uygun bulunmaması nedeniyle yıkım iş makineleri ile gerçekleşecek.


Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, yıkılacak konutlarda yaptığı incelemede İstanbul'da bir bölgedeki binaların yalıtımının kanserojen riski bulunan asbest ile yapıldığını fark etti. Bu nedenle patlatmalı yıkımdan vazgeçildi. Bakanlık yetkilileri, “Asbest katı halde durduğu zaman risk oluşturmasa da asbestin tozu, ciddi risk yaratıyor. Asbest tozunun solunmaması gerekiyor. Bu nedenle bu yapıları patlatmaya uygun bulmadık. Bakanlık olarak öncelikle bu binadaki yalıtımda kullanılan asbestlerin kazınmasını sağlayıp, daha sonra yıkımını yapacağız” dedi.


Geri Dön