22 / 11 / 2024
fuzul

Kentsel dönüşümde projelere 'sigorta zorunluluğu' önerisi! Dönüşüm nasıl yapılmalı? 

Kentsel dönüşümde projelere 'sigorta zorunluluğu' önerisi! Dönüşüm nasıl yapılmalı? 

Polat Gayrimenkul İcradan Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Kaan Yücel, kentsel dönüşüm ve konut fiyatları ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Peki kentsel dönüşüm nasıl yapılmalı? Nasıl hızlandırılmalı? İşte ayrıntılar...




Kahramanmaraş merkezli meydana gelen iki büyük depremin ardından, tek çözümün kentsel dönüşüm olduğu gündeme geldi.  Uzmanlar İstanbul için ‘Her an deprem riski var’ derken, kentteki riskli konut sayısı 1.5 milyon çok riskli olan konut sayısı ise 600 bin olarak açıklandı. 

Açıklanan bu rakamlar ile olası sonuçlar, zamanın ne kadar önemli olduğunu gösteriyor. Fakat zaman kadar önemli olan diğer bir durum da işi üstlenecek firmaların yeterliliği oluyor. 

Kentsel dönüşümde projelere sigorta zorunluluğu önerisi! Dönüşüm nasıl yapılmalı? 

PROJELERE SİGORTA ZORUNLULUĞU

Hürriyet'ten Gülistan Alagöz'ün haberine göre; Polat Gayrimenkul İcradan Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Kaan Yücel, gelecek günlerde hızlanması beklenen kentsel dönüşüm süreci ile ilgili kritik uyarılarını gündeme getirdi. 

Sermayesi, mesleki tecrübesi yetersiz olan firmaların bugün dönüşüm bölgelerinde vatandaşla pazarlıklar yaptığına dikkat çeken Kaan Yücel, bu firmaların ayıklanması gerektiğinin altını çizdi. 

"İşi bilmeyenlerin müteahhitlik yapması hem kentsel dönüşümün hem de inşaat sektörünün önündeki en büyük sorun. Dünyanın başka hiç bir yeri yoktur ki isteyen herkes konut üretsin. Müteahhitlere yetki belgesi şartı bu sorunu çözmedi" diye konuşan Yücel, tecrübesi yetersiz firmaların vatandaşları da yanlış yönlendirdiğini belirtti. 

Yücel, konuya ilişkin "Eğer İstanbul’un dönüşüm sürecinde güvenli yapılar inşa etmek istiyorsak, önce bu sistemi düzeltmek zorundayız. Bunun da belli yolları var. Mesela sigorta zorunluluğu..." değerlendirmesinde bulundu. Projelere sigorta zorunluluğu getirilmesi durumunda,  şirketlerin tazminat yükü nedeniyle yeterli olmayan müteahhitlerle çalışmayacağına dikkat çekti. 

Yücel, "Değerleme şirketleri müteahhitleri inceler ve derecelendirir. Riski yüksek olan daha fazla prim ödeyeceği için zaman içinde yapamaz, satamaz ve elenir" açıklamasında bulundu. 

Kentsel dönüşümde projelere sigorta zorunluluğu önerisi! Dönüşüm nasıl yapılmalı? 

KENTSEL DÖNÜŞÜMÜN ÖNÜ NASIL AÇILIR? 

Polat Gayrimenkul İcradan Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Kaan Yücel, dönüşümde vatandaşların  gelen tekliflerde birkaç metrekareye bakmaması gerektiğinin altını çizerek, "Firmayı iyi incelemeli, geçmişlerine, bilançolarına bakmalı. Hem kamu hem de tüketici açısından yetersiz firmaların ayıklanması şart" ifadelerini kullandı.

Kentsel dönüşümde öne çıkan diğer sorunlara da değinen Kaan Yücel, "Dönüşüme girecek binaların büyük kısmı zaten yasal imarın üzerinde inşa edilmiş. Mesela bina 10 katlı, yıkıp yapılırsa hakkı 8 kat. Fazlası değil, aynısı çıkmıyor. Zamanında yapılmış, aflardan faydalanmış. Bu evlerin nasıl dönüşeceği bilinmiyor" diyerek, tek bina değil ada bazında dönüşüm yapılması gerektiğinin altını çizdi. 

Tebligatlar sorununu da işaret eden Yücel, bu konuya ilişkin "Riskli yapı kararı, sözleşmeler vatandaşa tebliğ edilemiyor. Kimi zaman dönüşüme engel olmak isteyen biri çıkıp hissesini satıyor. Bir de Hisse sahibi yurtdışında ise kaos başlıyor" dedi ve bu kişilere ulaşmanın ciddi zaman kaybı yarattığını belirtti. 

Yücel, "Vatandaş evi küçülmesin, hiç borçlanmasın ama dönüşüm olsun istiyor. Oysa iyi bir firmayla yapılan dönüşümde evi küçülse dahi 10 lirası 100 lira olacak" şekline konuştu ve değer odaklı bakılması gerektiğini de vurguladı. 

Kentsel dönüşümde projelere sigorta zorunluluğu önerisi! Dönüşüm nasıl yapılmalı? 

KONUT FİYATLARI GERİLEYECEK Mİ? 

Kaan Yücel, "Konut fiyat artışındaki temel etkenlere bakalım. Yabancıya satış fiyat artışında önemli bir neden. Ülke genelinde yabancıya satılan konut sayısı çok fazla olmasa da, bir projedeki artış çevre projeleri de etkiliyor ve bu dalga böyle yayılıyor" açıklamasında bulundu ve yerli satışta ise faizler ile kişilerin geleceğe güvenle bakmasının etkili olduğunu vurguladı. 

İnşaat maliyetlerinin geldiği noktanın da inanılmaz olduğuna dikkat çeken Yücel, "1993’ten bu yana bu sektördeyim ve çok kriz gördüm ama böyle bir maliyet artışı görmedim. Bu durum ne döviz artışı ne de enflasyonla açıklanamaz. Maliyetler ortalama bir yıl içinde iki katına, pandemi başından bu yana üç katına ulaştı" şeklinde konuştu ve mesela 8 ay önce fore kazık için metresi 850 TL ile anlaştığını, bugün ise 2.500 TL'yi kabul etmediklerini aktardı. 

"Toplam maliyete bakınca da bir firma metrekaresini 20-25 bin TL'ye mal ediyorsa, otoparklar, ortak alanlar gibi satılamayan alanlarla bir metrekarenin maliyeti 50 bin TL'ye geliyor. Arsa yüzde 50 olunca, 100 bin liraya çıkıyor. Finansman gideri, genel giderler eklenince 130-140 bin TL'ye çıkıyor ve manasız bir rakama ulaşıyor" diye konuşan Kaan Yücel, konutta fiyatların geri gitmesinin mümkün olmadığına, belki eskisi gibi hızlı artmayacağına dikkat çekerek, fiyatlarda gerileme olmayacağını vurguladı. 

Akbank muslukları açtı, nakit ihtiyacı olanlar faizsiz 15 bin TL'yi almaya koştu! Acil bakın!

Gübre fiyatları 6 yılda yüzde 796 arttı! DAP gübresi 21.120 TL, ÜRE gübresi 15 bin 440 TL oldu! Çiftçiler aman dikkat!

TOKİ'den Ordu'ya 170 yeni konut müjdesi! Beklenen proje yarın ihaleye çıkıyor!

Evi olmayanlara son dakika müjdesi! OVP ile yeni konut kampanyası geliyor: Kredide geri ödeme sistemi de değişebilir!


Geri Dön