22 / 11 / 2024
fuzul

İstanbul'un dönüşümü nasıl yapılabilir? Megakentte 1.525 bina yüksek riskte! 

İstanbul'un dönüşümü nasıl yapılabilir? Megakentte 1.525 bina yüksek riskte! 

Deprem uzmanlarından beklenen büyük İstanbul depremi ile ilgili açıklamalar peş peşe gelirken, megakentin kentsel dönüşüm planı merak ediliyor. Peki İstanbul'un dönüşümü nasıl yapılabilir?




CNN TÜRK Genel Müdürü Murat Yancı, İstanbul'daki riskli binalara dikkat çekerek, 'Neyi bekliyorsunuz? 318 binayı neden yıkmıyorsunuz?' başlıklı yazısını kaleme aldı. 

6 Şubat depreminin 6. Ayında CNN TÜRK özel haberler şefi Fulya Öztürk'ün bölgeden yayınlar yaptığını vurgulayan Murat Yancı, bugünkü yazısında son günlerde olası İstanbul depremi ile ilgili çok fazla şey duymaya başladığına dikkat çekti. 

Bazı uzmanlara göre artık büyük İstanbul depreminin eli kulağında olduğunun altını çizen Yancı, yazısında, "Sırf bu nedenle İstanbul’u terk eden mi dersin, kent dışında tiny house konuşlandırıp orada yaşayanlar mı dersin?

Bir korku dalgası adım adım yayılıyor" ifadelerine yer verdi. 

İstanbul un dönüşümü nasıl yapılabilir? Megakentte 1.525 bina yüksek riskte! 

Murat Yancı, söz konusu yazısında "Olası bir depremde ne kadar bina yıkılacağı, nelerin olacağına dair birçok spekülasyon var" diyerek, deprem olursa İstanbul’da yolların enkazlar sebebiyle işlemez hale geleceğinin, açlık ve yağmanın başlayacağının iddia edildiğini belirtti. 

"Yardım ekiplerinin İstanbul’a giremeyeceğini ve belki aylarca birçok enkaza müdahale edilemeyeceğini ileri sürenler var. Bu iddialar ve bunu dile getiren isimler ne kadar doğru söylüyor bilemem" şeklinde konuşan Yancı, depremin adım adım yaklaştığına ve artık zaman kaybedilmemesi gerektiğine dikkat çekti. 

Murat Yancı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) yürüttüğü bir çalışmanın ve sonrasında yapılan açıklamanın dikkatini çektiğini söyledi. 

İstanbul un dönüşümü nasıl yapılabilir? Megakentte 1.525 bina yüksek riskte! 

Murat Yancı, İBB Genel Sekreter Yardımcısı Dr. Buğra Gökçe'nin bundan birkaç ay önce 'Hızlı Tarama Yöntemi' ile kentte yapılan çalışmaya ilişkin açıklamasında "Analizlerimize göre; 10 bin nüfusun yaşadığı 318 binamız durduğu yerde çökebilecek durumda. Bin 525 binamız ise yüksek riskli durumda" dediğini aktardı ve durduğu yerde hemen çökebilecek olan bu binaların hemen yıkılmasının beklendiğini dile getirdi. 

Buğra Gökçe, konuya ilişkin "Artık İBB bu 318 binadan başlayarak, ikinci aşamada bu bin 525 binadan başlayarak kira yardımı verecek. Mevcut mevzuatta bu yardımlar yalnızca ev sahibine yapılmakta, kiracıya kira yardımı yapılması konusunda bir düzenleme yok. Kiracıya yalnızca tek seferlik taşınma yardımı veriyor 6306 sayılı kanun uygulama yönetmeliği, biz düzenlememizle kiracıya da yardım vereceğiz. Kiracıların da riskli binaları boşaltması kapsamında 4 bin 500 liralık yardımı uygulayacağız" açıklamasında bulunarak, bunun riskli yapıların boşaltılması çerçevesinde önemli bir açılım olduğunu düşündüklerini söyledi. 

CNN TÜRK Genel Müdürü Murat Yancı da söz konusu açıklama ile ilgili "Eğer belediye sadece her an kendiliğinden yıkılabilecek 318 binayı bile dönüştüremiyorsa sözün bittiği yerdeyiz" ifadelerine yer verdi. Yancı, İBB'nin Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki el ele vererek bir an önce dönüşüm seferberliği başlatabileceğine dikkat çekerek, "Milyonlarca İstanbullu artık geceleri korkmadan uyumak istiyor.

Korkmadan işine gitmek, çocuğunu okula göndermek istiyor" ifadelerine yer verdi. 

İstanbul'da toplu taşıma zammı başladı mı? İETT metro, otobüs, metrobüs kaç TL basıyor?

Memur ve memur emeklileri dikkat! Kamu Toplu Sözleşmesi'nde ilk rakam bugün belli oluyor! 

Dolar/TL kuru  bugün ne kadar? Dolar kaç lira? 14 Ağustos 2023 dolar/TL kuru

3600 ek gösterge piyangosu! Binlerce kişinin hem aylık hem de ikramiyesi artacak!


Geri Dön