08 / 05 / 2024

Kentsel dönüşümde rant iddiası! 3 il için mi çıkarıldı?

Kentsel dönüşümde rant iddiası! 3 il için mi çıkarıldı?

Kentsel dönüşümü hızlandıracak yeni kanunun ilk hedefinde İstanbul, Hatay ve Antalya’nın olduğu ifade edildi. Üç ilde ranta ayrılacak yerlerin önceden belirlendiği öne sürüldü.



TBMM'den geçirilen kentsel dönüşüm kanunuyla beraber öncelikli olarak İstanbul, Antalya ve Hatay'daki gayrimenkullerin ranta dönüştürüleceği iddia edildi. Düzenlemeyi yorumlayan kaynaklar, depremde yerle bir olan Hatay ile İstanbul ve Antalya başta olmak üzere büyük şehirlerdeki rant potansiyeli yüksek taşınmazların ‘rezerv alan' maddeleri işletilerek hak sahiplerinin elinden alınacağını, yerlerine lüks rezidans, AVM ve otellerin yapılabileceğini ortaya attı.

 Kentsel dönüşümde rant iddiası! 3 il için mi çıkarıldı?

‘YASAYI BEKLİYORLARDI'

Sözcü’den Erdoğan Süzer’in haberine göre, yürürlüğe giren yeni kanunla beraber, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, artık istediği bölgedeki dilediği alanı, üzerinde konut olup olmadığına bakmaksızın ‘rezerv alanı' ilan edebilecek. Rezerv alanı ilan edilen bölgelerde konutu ve dükkânı olan vatandaşlar 90 gün içinde başka yerlere gönderilebilecek. Bu bölgeler tümüyle yıkılıp TOKİ'ye ya da büyük müteahhitlik firmalarına verilerek ranta dönüştürülebilecek.

Bugüne kadar pek çok ilde çok sayıda insanın konutunun olduğu alanlar, rezerv alan ilan edildi. Konu yargıya taşınınca mahkemeler yalnızca boş bölgelerin rezerv alan ilan edilebileceği gerekçesiyle yürütmeleri durdurdu. Yeni kanunla beraber mahkeme engeline takılmadan her yerin rezerv alan ilan edilebileceğini iddia eden kaynaklar, “Depremde yerle bir olan Hatay tekrar kurulurken, özellikle rantı yüksek alanlarının rezerv alan ilan edilerek hak sahiplerinin elinden alınacağından söz ediliyor. İstanbul'da yurttaşın, kamunun ya da askeriyenin elinden alınıp ranta dönüştürülmek istenen pek çok bölge için uzun süredir bu kanunun çıkması bekleniyordu. Antalya da yüksek rantıyla ilk uygulama bölgelerden biri olacak” dedi.

 Kentsel dönüşümde rant iddiası! 3 il için mi çıkarıldı?

MÜLKİYET HAKKI İHLALİ YAŞANIYOR

CHP’li milletvekilleri, Meclis’te yapılan görüşmeler esnasında vatandaşların tapulu konut ve işyerlerine el konulabileceğini, düzenlemedeki mülkiyet hakkına aykırı olan maddelerin iptali konusunda Anayasa Mahkemesi'ne başvuracaklarını söyledi. Fakat Anayasa Mahkemesi kararları geriye yürümediği için hedefe konulan bölgelerin rezerv alan ilan edilerek kısa zaman içinde ranta dönüştürülebileceği belirtiliyor. Bu doğrultuda, konut ve işyerleri ellerinden alınanların başka yerlere gönderilebileceği de iddia ediliyor.

Kahramanmaraş’ta konut sevinci! 2 bin 94  TOKİ  konutunda sona gelindi!

O ilde kiralık sıfır dairelerin fiyatı 6 bin TL’ye kadar düştü!

İnternetten konut ve otomobil ilanlarında yeni dönem! Bunu yapmayanlara tam 100 bin TL ceza!

Geri Dön