22 / 11 / 2024
fuzul

Kentsel dönüşümde riskli ilan edilen konut ve işyeri sayısı 426 bini geçti!

Kentsel dönüşümde riskli ilan edilen konut ve işyeri sayısı 426 bini geçti!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın 5 Ekim 2012 tarihinde başlattığı kentsel dönüşüm seferberliği kapsamında bugüne kadar riskli ilan edilen konut ve işyeri sayısı 426 bini aştı....





Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın 5 Ekim 2012 tarihinde başlattığı kentsel dönüşüm seferberliği kapsamında bugüne kadar riskli ilan edilen konut ve işyeri sayısı 426 bini aştı. Bu alanlarda 367 bin 522 konut ve iş yerinin yer aldığı 162 bin 442 binanın bulunduğu tespit edildi. İllerde belli noktalarda devam eden kentsel dönüşümle 1 milyon 200 bin vatandaşa ulaşıldı.


Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın geçen yıl 5 Ekim'de başlattığı kentsel dönüşüm kapsamında Bakanlar Kurulu, bugüne kadar ülkenin çeşitli yerlerinde toplam 6 bin 753 hektar alanı riskli ilan etti. Bir yılı aşkın süredir devam eden kentsel dönüşüm çalışmaları, büyükşehirlerin nüfusu kadar insana ulaştı. İllerde belli noktalarda devam eden kentsel dönüşümle 1 milyon 200 bin vatandaşa ulaşıldı. Bu nüfusda yeni büyükşehirler; Aydın, Balıkesir, Denizli, Malatya, Kahramanmaraş, Mardin, Trabzon ve Şanlıurfa gibi illerin nüfusunu geçti. Riskli ilan edilen alanlar ise Adana, Afyonkarahisar, Ağrı, Aksaray, Amasya, Ankara, Artvin, Aydın, Burdur, Bursa, Çorum, Denizli, Diyarbakır, Edirne, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Eskişehir, Gaziantep, Giresun, Gümüşhane, Hatay, İstanbul, İzmir, Kahramanmaraş, Karaman, Kocaeli, Kütahya, Mardin, Niğde, Sakarya, Samsun, Şanlıurfa, Tokat, Trabzon, Van ve Yalova oldu. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nca yetkilendirilen kurum ve kuruluşlar da vatandaşlardan gelen talep doğrultusunda yaptıkları incelemelerde, 58 bin 649 konut ve iş yerinin riskli olduğuna karar verdi.


KENTSEL DÖNÜŞÜM NÜFUSU BÜYÜKŞEHİR NÜFUSUNA ULAŞTI


Riskli alan ile binalardaki toplam konut ve iş yeri sayısı 426 bin 171'e ulaşırken, buralarda yaşayan toplam nüfus ise 1 milyon 200 bini geçti. Böylece Türkiye'nin 20 yıllık süreçte afete dayanıksız, riskli binalardan tamamen kurtulmasını sağlayacak kentsel dönüşüm çalışmaları, büyükşehir nüfusu kadar kişiye ulaştı. Kentsel dönüşüme tabi nüfus, Diyarbakır, Kayseri gibi büyükşehir belediyelerinin nüfusunun üzerine çıkarken, yeni büyükşehirler Aydın, Balıkesir, Denizli, Malatya, Kahramanmaraş, Mardin, Muğla, Tekirdağ, Trabzon, Van gibi illerin nüfusunu da geçmiş oldu.


50 MİLYON LİRA KİRA YARDIMI


Bakanlık, dönüştürülecek bölgelerdeki hak sahiplerine, mağdur olmamaları için kira yardımında da bulundu. Bu bölgelerdeki kiracılara da taşınma masrafları dikkate alınarak bir defaya mahsus kira yardımı yapıldı. Bakanlığın kentsel dönüşüm çalışmaları kapsamında yaptığı kira yardımının tutarı ise 50 milyon liraya ulaştı. Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, Türkiye'nin afet riski taşıyan bölgelerinin dönüşümünün vatandaşların can ve mal güvenliği açısından önemli olduğunu belirtti. Bayraktar, bunun aynı zamanda inşaat sektörü ve ekonomiye canlılık getireceğini bildirdi. Bu yıl 200 bin birim konutun dönüşüm hedefini aştıklarını vurgulayan Bayraktar, bu başarılı ivmeyle 2014 sonuna kadar 400 bin bağımsız konut ve iş yerinin dönüşümünü tamamlamayı hedeflediklerini kaydetti


Zaman


Geri Dön