28 / 04 / 2024

Kentsel dönüşümde su yalıtımına dikkat!

Kentsel dönüşümde su yalıtımına dikkat!

İZODER Kentsel Dönüşüm ve Su Yalıtımı Zirvesi’nde, kentsel dönüşüm kapsamında yenilecek binaların daha dayanıklı ve uzun ömürlü olması için su yalıtımının önemine dikkat çekildi ve su yalıtımının yaygınlaştırılması gerektiği ifade edildi...




Kentsel dönüşümün süreci içerisinde olduğumuz bugünlerde yeni yapılan binaların daha dayanıklı ve güvenli olabilmesi için gereken unsurlar Marriott Hotel Asya’da gerçekleşen İZODER Kentsel Dönüşüm ve Su Yalıtımı Zirvesi’nde ele alındı. Zirvede Su Yalıtımı, Deprem ve Türkiye Gerçeği, Su Yalıtımında Başarıyı Etkileyen Faktörler, Kentsel Dönüşüm Sürecinde Su Yalıtımında Mevzuatlar ve Osmanlı’dan Günümüze Kentsel Dönüşüm ve Deprem başlıkları altında gerçekleşen panellerde su yalıtımı alanındaki eksiklikler ve alınması gereken önlemler tartışıldı. 


Önlemler bir an önce alınmalı


Yaptığı sunumda çarpıcı mühendislik verilerini açıklayan İTÜ Jeofizik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Ercan, Marmara depremlerinin etki alanının 200 km olduğunu belirtti. 7.6 şiddetinde bir depremin meydana gelebilmesi için belirli mühendislik hesapların bulunduğunu anlatan Ercan “Marmara depremlerinin işleyişi ortak alınmalı. Marmara Bölgesi’nde en son şiddetli deprem 1999 yılında oldu. Buna ortalama olarak 32 yıl eklersek bir sonraki deprem en geç 2031 yılına kadar gerçekleşebilir. O nedenle önlemlerin bir an önce alınması lazım” dedi. Prof. Dr. Ahmet Ercan, 99 yılında gerçekleşen 17 Ağustos depreminde özellikle Gölcük bölgesinde denize dolgu yapılan alanlarda inşa edilen binalarda ağır hasar ve yıkım olduğunu söyledi. Bunun en önemli sebebini mühendislik hizmetlerindeki yetersizliğin yanı sıra su yalıtımının kesinlikle bulunmamasına bağlayan Ercan, bu binaların korozyona uğramış hallerini sunumunda fotoğraflar ile gösterdi. 


Su yalıtımı yaygınlaştırılmalı


Su Yalıtımı, Deprem ve Türkiye gerçeği konulu panelin moderatörlüğünü yapan CNN Türk Sunucusu gazeteci Cem Seymen de nüfusun yüzde 95’inin deprem bölgesinde yaşadığını vurgulayarak “Türkiye’de su yalıtımının yasada olmayıp isteğe bağlı olması çok kötü. Bu konuda bir an önce çalışmalar yapılmalı” diye konuştu. TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı Cemal Gökçe de panelde önemli bilgiler verdi. Sızan suların yapı iç yüzeyinde bulunan kaplamaların bozulma ve çürümesine neden olduğunu anlatan Gökçe “İyi bir mühendislik donanımı, iyi bir etik ve uygulama ve personel ölçeğindeki deneyimle inşaat sektörü çok daha kaliteli işler yapabilir. Bu nedenle üniversitelerimize ve sivil toplum kuruluşlarımıza pek çok görev düşüyor” dedi.


Su yalıtımı genelgesi ile ilgili çalışmalar yürütülüyor


Zirvede Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Yapı Malzemeleri Daire Başkan Vekili Atakan Yiğit de önemli bilgiler verdi. Yiğit “Satın aldığınız ve uygunsuz gördüğünüz malzemeleri bizi arayarak şikayette bulunabilirsiniz. Ayrıca su yalıtımı genelgesi ile ilgili çalışmalarımızın devam ettiğini de buradan belirtebiliriz” dedi.


Toki Haber


Geri Dön