02 / 05 / 2024

Kentsel dönüşüme 1.3 milyar TL harcandı!

Kentsel dönüşüme 1.3 milyar TL harcandı!

Kentsel dönüşüm için bugüne kadar 1.350 milyar lira harcanırken, bugüne kadar yapılan proje 2 milyon kişiyi etkiledi. Vatandaşa iki yıl içinde 475 milyon lira da kira yardımı yapıldı.



Kentsel dönüşüm için bugüne kadar 1.350 milyar lira harcanırken, bugüne kadar yapılan proje 2 milyon kişiyi etkiledi. Vatandaşa iki yıl içinde 475 milyon lira da kira yardımı yapıldı. 


3 MİLYARTLTASARRUF MÜMKÜN 


Güllüce, dünyanın en zor paylaşılan şeyinin gayrimenkul olduğunu belirtti. Kentsel dönüşüm bittiğinde 3 milyar TL'lik enerji tasarrufu sağlanacağmı kaydeden Güllüce, kentsel dönüşümde deprem riskinin azaltıldığını, çağdaş Türkiye'ye uygun şehirler yaratıldığını anlattı. Güllüce, riskli alan ilan edilen 123 bölgede belediyelerin yetkilendirildiğini, 29 projede Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, 5 projede TOKİ, 2 projede ise maliklerce uygulama yapıldığım belirtti. 


HERKES DESTEK OLMALI 


Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce (solda), Cevahir Hotel Asia'da "Dönüşüm Devam Ediyor" programına katıldı. Güllüce, kentsel dönüşüm programına katılan ailelere hediye verdi. 


Kira yardımı: 475 milyon Gürgen, bugüne kadar kentsel dönüşüm için 1 milyar 350 milyon TL para harcadıklarını ifade etti. 2023'te 6,5 milyon riskli yapının dönüştürülmesi hedeflendiğini belirten Gürgen, "159 kentsel dönüşüm projesi devam etmekte, 200 proje de Bakanlıkça değerlendirilmekte. Mevcut projeler 2 milyon kişiyi etkilemekte" dedi. Gürgen, iki yılda 475 milyon TL kira yardımı yapıldığını kaydederken, kentsel dönüşümle en az 9 şiddetinde depreme karşı dayanıklı yapıların oluşturulduğuna dikkat çekti. 

ÇEVRE ve Şehircilik Bakanlığı, yerel yönetimler ve vatandaşların biraraya geldiği 'Kentsel Dönüşüm Aileleri Buluşması' İstanbul'da gerçekleşti. Burada konuşan Çevre ve Şehircilik Bakam İdris Güllüce "Kayıpları telafi etmek için hem belediye başkanlarımızın hem bakanlıklarımızın, hükümetimizin koşması lazım. Bir an evvel, deprem gelmeden riskli bina, riskli alan problemi olabildiği kadar aza insin ve Türkiye bu kayıplarım koştuğumuz için daha hızlı hareket ettiğimiz için karşılayabilsin" şeklinde konuştu. 


Kentsel Dönüşüm Kanunu çıktığında komisyon başkanı olduğunu ve dönüşümün bu kadar hızlı ilerleyeceğini tahmin etmediğini ifade eden Güllüce, "Daha uzun bir zaman alacağını sanıyordum. Genç, yeni bir uygulama, kaynak problemi var, başka problemleri var gibi sorular vardı kafamın içinde. Türkiye çok büyük hızla kentsel dönüşüme gidiyor" dedi. Güllüce, hangi partiden olursa olsun bütün belediye başkanlarına kentsel dönüşümde birlikte çalışma çağrısı yaptı.

 

İKTİDAR OLAMAZLAR 


İZMİR Kordon'daki yükseklik tartışmalarına açıklama yapan Güllüce, şunları söyledi; "Belediye Başkanı oranın imar planını 10 kat, 20 kat yapıyorsa, onun yaptığı doğrudur ya da değildir. 

Kurnazlık yapmaktır. Bu kurnazlıkla hep iktidar olacağını sandığı için 60 senedir iktidar olamadılar. Olamayacaklar da. 600 senede de olamazlar." 


Akşam


Geri Dön