28 / 04 / 2024

Kıbrıs’ın kuzeyinde yabancılara mülk satışı KKTC Meclisi’nin ana gündem maddesi!

Kıbrıs’ın kuzeyinde yabancılara mülk satışı KKTC Meclisi’nin ana gündem maddesi!

Kıbrıs’ın kuzeyinde yabancılara mülk satışlarının, MİT tarafından takibe alındığına ilişkin açıklamaların ardından bu konu KKTC Meclisi’nin de ana gündem maddesi oldu.



Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, 2000'den bu yana İsrail vatandaşları tarafından yapılmış olan toplam 200 civarında gayrimenkul alım başvurusu olduğuna değinmiş, diğer yabancılar için de 12. sırada olduğunu söylemişti.

Konu ile ilgili olarak aktarılan detaylara göre ancak daha sonra bazı gazetelerde Kuzey Kıbrıs’taki toprakların İsrail vatandaşlarına satılmış olduğu ve bunun tehlike yarattığı iddiaları gündeme geldi.

Kıbrıs’ın kuzeyinde yabancılara mülk satışlarının, MİT tarafından takibe alındığına ilişkin açıklamadan sonra bu konu KKTC Meclisi’nin de ana gündem maddesi oldu.

Cumhuriyet’ten Reşat Akar “Konut satışında karmaşa” başlıklı yazısında KKTC’de mülk satışlarını yazdı. Akar’ın yazısı şu şekilde:

“BİLİNMEYEN RAKAM

Peki gerçek durum nedir?

Kıbrıs’tan hangi ülke vatandaşları mülk alıyor?

Bunun toplamı ne kadar?

İşte bu soruların yanıtını KKTC hükümeti de veremiyor.

Çünkü mülk satışları üç farklı şekilde yürütülüyor.

KKTC’nin İçişleri Bakanı Dursun Oğuz, gündemin ilk sırasına yerleşmiş olan yabancılara mülk satışıyla ilgili eleştirileri cevaplarken gayet samimi itiraflarda bulundu ve gerçek rakamın bilinmediğini dile getirdi.

KKTC’nin İçişleri Bakanı Dursun Oğuz tarafından yapılan açıklamaya göre; yabancılara mülk satışı üç farklı biçimde gerçekleşiyor:

Kıbrıs’ın kuzeyinde yabancılara mülk satışı KKTC Meclisi’nin ana gündem maddesi!

1.'si: Bakanlar kurulu kararıyla bir kişiye en çok bir dönüm arazi ya da bir konut izni veriliyor ve bu satış tapu dairesinde kayıt altına alınıyor. Bunun için mülk alıcısı hakkında güvenlik soruşturması da yapılıyor.

2.'si: Alıcı ve satıcı arasında sözleşmeyle gerçekleştirilen satışlar, tapu dairesine kaydediliyor. Söz konusu bu uygulamada alıcı hakkında güvenlik soruşturması yapılmıyor.

3.'sü: Tapuya verilmeyen satış sözleşmeleri. Bunların bir dönümden ya da bir mülkten fazla satışlar olduğu kaydediliyor ve ne kadar mülkün satıldığını da kimse bilmiyor.

İÇİNDEN ÇIKILMAZ BİR DURUM

Gelinen bu noktada; bu işin içinden çıkabilmek çok zor olacak...

KKTC’nin İçişleri Bakanı Dursun Oğuz, tapuya kaydedilmiş olan sözleşme sayısını yakında açıklayacaklarını dile getirerek, kaydedilmeyen mülklerin belirlenebilmesi için yeni bir yasal düzenleme yapılacağını ve emlak sektörüne zarar vermeyecek biçimde hareket edileceğini söylüyor.

ÜLKEYE GELEN YABANCILAR

Ayrıca tapuya kaydedilmeyen mülklerin “yasadışı” olduğu ya da cezaya tabi tutulması gerektiği üzerinde de duruluyor.

Bu nedenle şu an itibarıyla hangi ülke vatandaşına, ne kadar mülk satıldığını da kimse bilmiyor.

Kıbrıs'a gelen yabancı sayısı Turizm Bakanlığı’nın istatistiklerine göre, bu sene içerisinde KKTC’ye giriş yapan İsrail vatandaşlarının sayısı, İran ve Rus vatandaşlarının çok altında kalıyor.

Kıbrıs’ın kuzeyinde yabancılara mülk satışı KKTC Meclisi’nin ana gündem maddesi!

Senenin ilk 10 ayında 44 bin 12 Rus, 14 bin 416 Kazakistan, 25 bin 683 Alman, 35 bin 764 İran, 21 bin 221 İngiliz,  8 bin 309 Ukrayna, 7 bin 768 Pakistan, 1438 de İsrail vatandaşı “turizm ya da mülk alımı” gerekçesiyle Kuzey Kıbrıs’a gelmiş.

Geçtiğimiz senenin aynı döneminde adaya gelen Rus vatandaşlarının sayısı 26 bin şeklinde iken söz konusu rakamın bu sene 44 bine yükselmesi dikkat çekiyor.

Yine aynı şekilde geçtiğimiz senenin ilk 10 ayında ülkeye gelmiş olan İranlıların sayısı 27 bin iken bu yıl 35 binin üzerine çıktı.

İsrail vatandaşları da 1.151'den 1.438’e çıkmış.

NERELERDEN MÜLK ALIYORLAR?

Peki Kuzey Kıbrıs’ın hangi bölgeleri tercih ediliyor. Öncelikle Kuzey Kıbrıs’ın “parlayan yıldızı” şeklinde isimlendirilen İskele bölgesini tercih ediyorlar.

Söz konusu bu bölgede iki sene önce 55 bin İngiliz Sterlini olan iki yatak odalı bir apartman dairesinin fiyatı bu sene 250 bin ve üzerinde.

Ayrıca İskele dışında en fazla .ok edilen bölgeler Karşıyaka, Girne Alsancak, Esentepe, Lapta ve Tatlısu bölgeleri.

Buralarda da mülk fiyatları iki sene öncesine göre üç kat artış göstermiş.

Özetlemek gerekirse; Kuzey Kıbrıs’taki mülk satışları uzun zaman gündemde kalmaya devam edecek.

Kıbrıs sorununun çözümlenmesi halinde mülkiyet sorunu daha da karmaşık bir hal alacak. Çünkü kuzeyde satılan mülklerin yüzde yüze yakını Rumlara ait.

Olası bir çözüm sürecinde bunun ortaya çıkaracağı tazminat miktarlarının 20 milyar Avro’nun üzerinde olacağı da konuşulanlar arasında..."

 

Kıbrıs'ta gizemli nüfus çıkmazı! Kaç konut ve iş yeri olduğu bilinmiyor! 

Kıbrıs'ta çarşı karışıyor! 

Kıbrıs Başbakan Yardımcısı Ataoğlu'ndan yatırım çağrısı: Türk yatırımcıları Kıbrıs'a yatırım yapmaya davet ediyoruz!


Geri Dön