06 / 05 / 2024

Kıdem tazminatı nasıl alınır? İstifa etmeden bunlara dikkat edin

Kıdem tazminatı nasıl alınır? İstifa etmeden bunlara dikkat edin

İş Kanununa tabi olan çalışanlar, aynı işverene bağlı bir veya birden fazla işyerinde en az bir yıl boyunca çalışmaları durumunda kıdem tazminatına hak kazanırlar. Hak kazanmakla birlikte kıdem tazminatını da alabilmek için bazı koşulların yerine getirilmiş olması gerekiyor.



YAŞ DIŞINDAKİ TÜM EMEKLİLİK KOŞULLARINI SAĞLAYANLAR 

Emeklilik için yaş dışındaki prim gün sayısı, sigortalılık süresi gibi koşulları yerine getirenler, Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan yazı alarak kıdem tazminatını alabilirler. SGKdan kıdem tazminatı yazısı alabilmek için İSE gerekli koşullar, sigortalı çalışmaya başlama tarihine göre şöyle değişiyor:

- 8 Eylül 1999 tarihinden önce işe girenler: 15 yıl sigorta, 3 bin 600 prim günü.
- 9 Eylül 1999 - 30 Nisan 2008 tarihleri arasında çalışmaya başlayanlar: 25 yıl sigorta, 4bin 500 prim günü veya sadece 7bin 000 prim günü.
- 1 Mayıs 2008 tarihinden itibaren işe girenler: 5 bin 400 prim günü (Prim günü her yıl 100 gün artarak 4 bin 500’den 5 bin 400’e çıkacak).

Sigortalılık süresi ve prim günü şartlarını yerine getirdiği halde, SGK’dan kıdem tazminatı yazısını almadan istifa edenler kıdem tazminatı haklarını kaybeder. 
İstifa ettikten sonra alınan yazı ise geçersiz sayılıyor.


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön