14 / 05 / 2024

Kiğilı Çin'de 5 yılda 500 mağaza açmayı hedefliyor!

Kiğilı Çin'de 5 yılda 500 mağaza açmayı hedefliyor!

Kiğılı CEO'su Hilal Suerdem, Çin'de ilk etapta 1 sene içinde 50, 5 sene içinde de 500 mağaza hedeflediklerini söyledi. Buerdem, bu mağazaların yüzde 75'i franchise olacağını kaydetti.



Kiğılı CEO'su Hilal Suerdem, yurtdışı mağazalaşmaya son sürat devam ettiklerini söyledi. Türkiye'nin dünyada parlayan bir yıldız olarak görülmesinin markaların yayılmasında önemli bir etken olduğunu ifade Suerdem şöyle konuştu: "Yabancılar, dışarıdan buraya gelmeye devam ediyorlar. Biz de onların ülkesine gitmeye çalışıyoruz. Rekabetçiliği bırakmayacağız ve mücadele edeceğiz. Hatta olmadığımız illerde mağazalar açmaya devam edeceğiz. Sonra da yurtdışında mağazalaşacağız. Eskiden yurtdışına toptan mal satılırdı. Şimdi hem mal satacağız hem de marka olacağız. Şu anda BMD olarak 3 bine yakın mağazamız var, biz bunu 2023'e kadar 20 bine çıkarmak istiyoruz. 500 milyar dolar ihracatta ise hedefimiz 100 milyar dolar." Kiğüı, yurtdışı operasyonlarına ise yeni yeni ağırlık veriyor. İlk durak ise Çin. Hilal Suerdem, Çin'de rekabetin çok zayıf olduğunu, Türklerin dinamik ve heyecanlı yapısının onları bir adım öne taşıdığını söyledi. Suerdem, "Çin'de ilk etapta 1 sene içinde 50, 5 sene içinde de 500 mağaza hedefliyoruz. Bunun yüzde 75'i franchise olacak" dedi. 


AB ve Ortadoğu'da ise prestijli lokasyonlarda mağaza açacaklarını belirten Suerdem, 1 ay önce Avusturya'da mağaza açtıklarını, şimdi Almanya, Hollanda ve Belçika ile sözleşmelerin tamamlanmak üzere olduğunu bildirdi. 

Kiğılı, yurt içi mağazalşmaya da devam edecek. Önümüzdeki yıl Hakkari ve Kars'ta ilk mağazasını açacak olan markanın, 2014 takviminde ise 10 ile 20 arasında mağaza açmak var. Mağaza başına 500 bin TL yatırım yapacak olan Kiğılı, 300'den fazla da istihdam gerçekleştirecek. Zorlu Center'da da mağaza açan Kiğılı'nın CEO'su Suerdem, AVM'nin tam kapasite çalışması üe birlikte ayda en az 400 bin TL ciro elde edeceklerini sözlerine ekledi. 


'Perakende sektörü hızlı giden uçaktan inip trene binecek' 

Şu sıralar perakende sektöründe en fazla konuşulan gelişme yıl sonuna doğru yasalaşması planlanan yeni Perakende Yasası ve yine ilerde uygulanacağı söylenen kredi kartı taksit sınırlaması. Söz konusu gelişmelerin gerçekleşmesi halinde perakende sektörünün "hızlı giden bir uçaktan inip trene bineceğini" dile getiren Kiğılı CEO'su Hilal Suerdem, sektörde ciroların da yüzde 5'ten fazla düşeceğini dile getirdi. Suerdem; "Taksitli alışverişi halk çok seviyor. 

Bunun sona erecek olmasının sebebi de ev otomobil gibi büyük montanlı alışverişler. Perakendede taksit sayısı çok büyük problem değildi. Sektörde taksitli satış oranı yüzde 70 civarında. Satışlarımız yüzde 3-5 düşecektir. Farklı alternatifler ise hızlı giden bir uçaktan trene binmek gibi bir şey. Perakende yasasında indirim ve AVM'lerin pazar günleri kapatılması ile alakalı görüşlerimizi BMD olarak ilettik. Sonuç ne çıkar bekliyoruz" diye konuştu. 


Yener Karadeniz/ Dünya Gazetesi


Geri Dön