19 / 05 / 2024

Kiğılı en fazla yatırımı Konya'ya yapıyor!

Kiğılı en fazla yatırımı Konya'ya yapıyor!

Erkek giyimin duayeni olarak nitelendirilen ve mağazalarıyla bugün Türkiye’nin 68 şehrinde bulunan Kiğılı’nın Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Kiğılı, Yenigün Gazetesi'ne konuştu. İşte o röportaj...



Ürünleriyle, hizmet kalitesiyle bugün taraflı-tarafsız her kesimin takdirini kazanan hazır giyimin duayen ismi Kiğılı, zihinlerde sağlam bir yer etmiş durumda. Türkiye’nin diğer illerine nazaran Konya’da da yaygınlığını sürdüren, devam ettiren Kiğılı mağazaları, Konyalıların sıkça rağbet ettiği markaların başında geliyor. Biz de Konyalı tüketicileri Kiğılı’nın Patronuyla,  Yenigün vasıtasıyla buluşturmak istedik. Abdullah Kiğılı’ya Kocaeli-Gebze Şekerpınar’daki Lojistik Merkezlerinde konuk olduk. Kiğılı, beklediğimizin aksine son derece mütevazı ve misafirperver davrandı. Konuşması, kılığı kıyafeti yine son derece sade ve zarifti. Başlangıçta Konya’dan kalkıp kendisiyle söyleşi yapmaya geldiğimize şaşırsa da, talebimizi kırmayıp, yönelttiğimiz sorulara içtenlikle cevap verdi. 


Abdullah Kiğılı kimdir?


Malatya’da 1943 yılında dünyaya geldim. Kiğılı giyim mağazaları zincirinin kurucusu ve sahibi ayrıca Fenerbahçe Spor Kulübü’nde başkanvekilliği de yapmış bir işadamıyım. Aynı zamanda İstanbulspor, Güreş Federasyonu, Kayak Federasyonu ve Futbol Federasyonu'nda bir dönem yöneticilik görevlerim oldu. 1997'de kısa bir dönem Futbol Federasyonu Başkanlığı görevini de yürüttüm. Malatya’da ve daha sonra İstanbul’da tekstil işiyle uğraşmış bir aileden geliyorum. Orta ve lise öğrenimimi İstanbul Erkek Lisesi’nde tamamladım. 1959 yılında da İstanbul Fatih – Sultanhamam’da bir kumaş mağazasında iş hayatına adım attım. 3 kardeşiz. 


HER AŞAMADA KALİTE GÜVENCESİ


Peki Konyalılar sizce Kiğılı’nın ürünlerinde ne buluyor, niye bu kadar rağbet ediyor?


Her şeyi buluyor. Çünkü bizde bütün işlemler ulusal kalite sertifikasına uyumlu olarak gerçekleştiriliyor ve her aşamada kalite güvencesi sağlanıyor. Her bir çalışan müşterilere daha iyi bir hizmet verebilmek ve yüksek kalitede ürünler üretmek amacıyla her yıl Kiğılı Eğitim Akademisi tarafından verilen eğitim programlarına katılıyor. Bundan dolayı da hizmet kalitemiz ve ürünlerimiz sıkça rağbet görüyor. 


“GÖSTERİŞİ SEVMEM, HER GÜN KIYAFET DEĞİŞTİRMEM”


Hazır giyimin duayeni olarak lanse ediliyorsunuz. Her gün kıyafet değiştirir misiniz?


Yok, değiştirmem. Şimdi bakın kıyafetime! Sadelikten ve gösterişsizlikten yana olduğumu anlarsınız. Yaşantımda gösterişi asla sevmem. 


Bugün geldiğim yer Gebze-Şekerpınar’daki Lojistik Merkeziniz. Biraz burası hakkında bizleri bilgilendirir misiniz?


Daha önce İstanbul Avrupa Yakası’ndaydık. 8 yıl evvel bu işin İstanbul Avrupa Yakası’nda yürüyemeyeceğini görünce Şekerpınar’a geldik. 25 bin metrekarelik kapalı alanda faaliyet gösterip, Türkiye’nin 68 vilayetine ürün dağıtıyoruz. Yılda 6 milyon adet ürün satıyoruz. Klasik, spor giyimlerde, dar, fit kesimlerde sektörün öncüsüyüz.


İş hayatına adım atışınız nasıl oldu?


Babamın hastalığı dolayısıyla liseyi bitirdikten sonra işleri devraldım. O günden bugüne iş hayatımda 50 yılı geride bıraktım.


TELAFFUZU ZOR OLSA DA BİR MARKA OLDUK


Soyisminiz de son derece ilginç. Kiğılı soyismi nereden geliyor? 


Dedem Bingöl’ün Kiğı ilçesinde doğmasından dolayı aile bu soyadını almıştır. 1934 yılında Atatürk soyadı kanununu çıkarttığı zaman dedem Kiğı’dan Malatya’ya gelir. Malatya’da ise Kiğılı soyadını alır. Kimsenin telaffuz etmekte bile zorlandığı bir soyadına sahibim ama bugün geldiğimiz noktada bir marka olduk.    


Varlıklı bir aileden mi geliyorsunuz?


Çok da varlıklı bir aileden geldiğim söylenemez. Mütevazı bir Anadolu ailesine sahibim.


Sultanhamam’da  bir kumaş mağazasıyla başlayan ve bugüne uzanan bir serüven. . . O zamanlar Türkiye’de ve dünyada bir marka olacağınızı tahmin eder miydiniz?


Nasıl edebilirdim ki? 20 sene evvel Türkiye’de markanın ne olduğunu bilen yoktu. 


Nasıl bu kadar büyüdünüz, geliştiniz?


Allah yardım etti, biz de yürüdük, çalıştık. Bugün yaş ilerlemesine rağmen günde 8 ila 10 saat arasında çalışırım. 2 bin 200 kişiye istihdam olanağı sağlıyoruz. Türkiye’de şu anda 68 vilayete servis yapıyoruz. 


KONYA’DAN ÇOK MEMNUNUZ


Kiğılı mağazalarının Konya’ya geliş hikayesi nasıl gelişti, anlatır mısınız?


Konya’ya ilk mağazayı açabilmek için birden fazla ziyarette bulundum. Sonunda ilk mağazayı önceden Hilton olan sonrasında ise Rixsos’a geçen yerin hemen altında yer alan AVM’de açmıştık. Çok da güzel işler yapmıştık. Fakat sonrasında artık Konyalılar mı tam sahip çıkamadı bilemiyorum birkaç sene sonra o AVM kapandı.  Biz de Kiğılı olarak Konya’dan çok memnun kalmıştık. Onun için hemen M1 Real AVM’nin içerisine yeni bir mağaza açtık. Akabinde Kule Site’ye bir mağaza açtık. Hatta Kule’deki mağazamızı 3 ay evvel biraz daha büyütüp, çok daha iyi bir hale getirdik. Bir tane de Kent Plaza’da mağaza açtık. En sonunda da Novada’ya bir mağaza kazandırdık. Bugün itibariyle Konya’da 4 tane mağazamız var.


KONYA’DA 4 TANE MAĞAZASI  OLAN TEK MARKAYIZ


Sayı yeterli mi sizce?


Elbette yeterli. Konya’da 4 tane mağazası olan başka bir marka yok. Bu derece iddialıyım. Bir markanın 4 tane mağazası olabilir mi Konya’da? Ama bizim Kiğılı olarak var. Biz Konya’dan çok memnunuz. Konyalılar Kiğılı’nın ürünlerine her daim rağbet etmiştir ve ediyor da. 


EN İSTİKRARLI ŞEHİR


Konya’daki hazır giyim sektörünü nasıl değerlendirirsiniz?


En istikrarlı şehirlerden biri Konya. Konya şu anda diğer illere nazaran çok daha iyi bir pazara sahip. Yatırımcıları, bizleri oldukça cezp ediyor. Sanayisi oldukça gelişmiş. Konya’yı ve insanlarını çok seviyorum.


En son ne zaman gittiniz Konya’ya?


En son 6 ay önce gittim. Onun dışında sık sık gitmeye gayret ediyorum. Mağazaları dolaşıyorum. Her geldiğimde meşhur etliekmeğinizi tatma imkanı buluyorum. Hazreti Mevlana’yı ziyarete gidiyorum. En nihayetinde duamızı edip, tekrar İstanbul’a gelirim. 


BOZULMAYAN BİR ŞEHİR


Konya’nın huzur iklimi sizi de etkilemiştir.


Etkilemez olur mu? Gezdiğim, dolaştığım yerler arasında toplum yapısı ve yaşantısı bozulmamış bir şehir Konya. Dini bütün insanların fazla olduğu bir şehir. 


EN FAZLA YATIRIM KONYA’YA


Kiğılı bundan sonrası için Konya’da herhangi bir yatırım düşünüyor mu?


Şu anlık herhangi bir yatırım düşünmüyoruz. Çünkü Konya, Türkiye’de en fazla yatırım yaptığımız şehirlerden birisi.  


Bugüne kadar yapmak isteyip de yapamadığınız, içinizde bir ukde kalan herhangi bir iş var mı? 


Asla. Hayatımda hiç sevmediğim kelime ‘keşke’dir. Keşke kelimesi benim lügatımda yoktur.







Konya Yenigün


Geri Dön