Sektörel

KİPTAŞ Genel Müdürü Ali Kurt: 2021'den beri inşaat birim maliyetleri ilk kez asgari ücreti aştı!

Son zamanlarda konut fiyatlarında yaşanan artış sık sık gündem oluyor. KİPTAŞ Genel Müdürü Ali Kurt, resmi X sosyal medya hesabından inşaat birim maliyetleri ve kentsel dönüşüm ile ilgili önemli bir paylaşımda bulundu. İşte o paylaşım ve gelen yorumlar...

KİPTAŞ Genel Müdürü Ali Kurt, katıldığı bir yayında kentsel dönüşüm ile ilgili açıklamalarda bulundu. Ali Kurt, söz konusu açıklamasında "2021'in kış aylarına doğru ilk kez inşaat maliyetleri asgari ücretin üstüne çıktı. Kriz o zaman patladı. Şu an geri dönülmez noktaya gidiyoruz" dedi. 

"Şu anda asgari ücret 17 bin 2 TL, inşaat maliyetleri 25 bin TL. Artarak da devam ediyor. 1 metrekare inşaatı 25 bin TL'ye mal ediyorsunuz" ifadelerini kullanan Ali Kurt, bir asgari ücretlinin, bir metrekare inşaatı bir ayda alamadığına dikkat çekti. 

Ali Kurt, işin finans maliyetine de değindi ve 1 milyon TL kredi çekildiğinde 120 ayda 4.2 milyon TL olarak geri ödendiğini söyledi. Kurt, "4.2 katı kadar ödüyorsunuz. Faiz oranları bu kadar fahiş. Bunun çözümü ise kamu kaynakalrının öncelikle riskli yapı sahiplerinin fonlanması için kullanılması. Bunun yapılabildiğini seçim vaatlerinde, sosyal konut kampanyalarında gördük. Kamu bankaları bir dönem 0.69 ve 0.90 faizle kampanyalar yaptı bir dönem" diyerek açıklamasını tamamladı. 

KİPTAŞ Genel Müdürü Kurt, https://twitter.com/AliKurtistanbul resmi X sosyal medya hesabından açıklamasının yer aldığı videoyu paylaştı ve şu ifadeleri kullandı: 

"Dayanıklı kentler için; kamu kaynaklarını öncelikle riskli yapı sahiplerine kullandırmak şart!

2021’den itibaren inşaat birim maliyetleri ilk kez asgari ücretin üstüne çıktı.

Geri dönüşü zor bir sürece doğru gidiliyor…"

Peki Ali Kurt'un bu açıklamasına vatandaşlar ne söyledi? İşte o paylaşıma gelen yorum...

Ev almak isteyenler dikkat! Konut fiyatlarındaki düşüş devam edecek mi?

Fenerbahçe'nin hukukçularından Galatasaray'ın Düşler Vadisi Riva projesine itiraz: Haksız kazanç sağlanıyor!

İş Bankası Mayıs 2024 emekli promosyon ne kadar? Emekli promosyonuna yeni zam geldi mi? Son dakika promosyon rakamları!