07 / 05 / 2024

KİPTAŞ Genel Müdürü Ali Kurt'tan 'İstanbul'da 1.5 milyon konut boş, devlet bunları kullansın' önerisi!

KİPTAŞ Genel Müdürü Ali Kurt'tan 'İstanbul'da 1.5 milyon konut boş, devlet bunları kullansın' önerisi!

Yaptığı açıklamada konut fiyatlarının daha da artacağını dile getiren KİPTAŞ Genel Müdürü Ali Kurt, konut stokuna dikkat çekerek, İstanbul'da 1.5 milyon stok fazlası olduğunu söyledi. 



‘Devlet boş konutları edinsin’

- Peki, Toplu Konut İdaresi Başkanlığının sosyal konut kampanyası konut fiyatlarını etkiler mi?

Toplu Konut İdaresi Başkanlığının kampanyası insanları biraz ne olup ne olmayacağı konusunda beklemeye aldı. Gidişatı olumlu olarak görmüyorum. Kısa sürede pahalılık olarak döner. Bu konut projesi gerçekleştiriliyor olsa da bugün başlasanız 24 ay sonra bitecek. Yaklaşık olarak 250 bin konut desek, yaklaşık 1 milyon insanın barınması demek oluyor. Neden pahalılık olarak dönecek? Kamunun bu yaptığı yatırımla sektör tamamen kamuya dönerse bu kez özel müteahhitler piyasada ürettiği ürünle ilgili sorun çıkacak. Mesela seramik, kapı vs... bulamayacak. Orada hazır para var. Herkes oraya gidebilir. Bu defa tedarikte sorun yaşayacağım ve o ürüne daha pahalıya ulaşacağım. Daha pahalıya mal edeceğim. Daha pahalıya mal ettiğim konut daha pahalıya satacağım. Yapılmak istenen iş güzel, kulağa hoş geliyor, pozitif ama iyi yönetilmesi ve iyi kurgulanması gerekli. Barınma sorunu çok fazla konut üretilerek çözülemez. Bizim şu anda bir sorunumuz var.

İstanbul’da çok ciddi bir boş konut stoku var. 1.5 milyon. Bunları değerlendirmek gerekli. Devlet bunları edinip uygun ödeme planlarıyla ihtiyaç sahibi insanlarla eşleştirebilir. Ayrıca İstanbul’un bir riskli yapı sorunu da bulunuyor. İstanbul'un Çok ciddi bir riskli yapı stoku var. Kentsel dönüşüme öncelik verilmeli. Bu kaynaklar da verimli kullanılmalı.

KİPTAŞ Genel Müdürü Ali Kurt tan İstanbul da 1.5 milyon konut boş, devlet bunları kullansın önerisi!

- Planladığınız bir sosyal konut projeniz var mı?

İstanbul’da sosyal konut tabii ki yapmak istiyoruz ama arsa maliyetleri de ortada. Yalnızca inşaat maliyetleri söylüyorum size. 100 metrekare konut 1.2 milyon TL, Yani buna arsa maliyeti artı banka ödeme planları eklendiğinde minimum üretilen bir konutu 3 buçuk, 4 milyondan aşağıya satamam. Mesela özellikle İstanbul Yenileniyor Platformu'yla hayata geçirdiğimiz kentsel dönüşüm atılımında da diyoruz ki: ‘Bize başvuran 7 bin 315 nokta var. 39 ilçeden başvuru var. Yaklaşık 157 bin 964 bağımsız birimi kapsayan riskli yapı başvurmuş, 576 bine yakın insan yaşıyor. Elimizde bir boş konut stoku var. Niye bunu değerlendirmiyoruz.’


Geri Dön