28 / 12 / 2024

Kiptaş, Küçükpazar'da binaları satın alıp yeniliyor!

 Kiptaş, Küçükpazar'da binaları satın alıp yeniliyor!

Taksim Yenikapı metrosunun geçeceği Küçükpazar, özellikle turizm yatırımcılarının gözdesi oldu. Kiptaş, Fatih Belediyesi ile bazı turizm yatırımcıları, semtteki eski ve metruk binaları alıp yenilemeye başladı





Son günlerde yatırımcılar gözünü Fatih'in en eski semtlerinden Küçükpazar’a dikti. Süleymaniye, Vefa ve Haliç'in kıyısındaki bu semt, dar sokakları ve eski cumbalı evleriyle öne çıkıyor. Birçok tarihi değeri günümüze kadar taşıyan Küçükpazar, önümüzdeki yıllarda kentsel dönüşümle adeta yeni baştan yaratılacak. Bölgede yaşayanlar bu değişime şimdiden kendilerini hazırlamış durumda. Muhtarıyla, esnafıyla, çalışanıyla hemen herkesin ortak görüşü şöyle:


Hepsi yenilensin. Orjinali gibi olsun. Bölgedeki kötü görüntü ortadan kalksın.


binalar yorgun


Sokakları eski dönem filmlerin çekildiği platoları anımsatan semtte, boş ve yarısı yıkılmış binaların sayısı epey fazla. Mahalle aralarında kapı ve pencereleri

sökülmüş boş betonarme binalar, yarısı çökmüş ahşap evler, adeta yılların yorgunluğunu omuzlarında taşıyan bir semt görüntüsü yaratmış. Öyle ki belediye, yıkılmaya yüz tutmuş birçok binanın üzerine “Dikkat! Aracınızı park etmeyin, bina çökebilir” uyarısı yazmış. Sokak aralarında yıkılmış birçok binanın boş arazisine ise çevre esnafı araçlarını park ediyor. Arazilerin bir kısmının çevresi de koruma amacıyla çevrilmiş.


Değişimin ayak izleri


Bir dönem İstanbul ekonomisinin kalbinin attığı, halen de oldukça faal olan Tahtakale’ye komşu konumdaki Küçükpazar’ın en hareketli bölgesi kuşkusuz İstanbul Manifaturacılar Çarşısı (IMÇ) ve çevresi. 1968 yılında kurulan İMÇ, İstanbul’un en eski alışveriş merkezlerinden biri.


Hatta Cumhuriyet tarihinin en eskisi


Bu merkezin yanı sıra ara sokaklarda konfeksiyon atölyelerinden makinecilere, hurdacılardan tornacılara pek çok küçük esnaf faaliyetini sürdürse de yakın gelecekte bölgede hızlı bir de ğişim yaşanacak gibi.


Semte eski cazibesini kazandırması beklenen ve yapımı hızla devam eden Taksim-Yenikapı metrosunun ayakları, Küçükpazar'da gözle görünür şekilde yükselmiş durumda. Taksim’den başlayan ve Haliç’e inşa edilecek bir köprüyle yeryüzüne çıkan metro, Küçükpazar’da yeniden yerin altına girip Yenikapı’dan Marmaray’a bağlanacak.


Yatırımcı ilgisi arttı


Bölgede Haliç manzaralı butik otel, restoran, kafe gibi yatırımlara hız verilmiş. Metronun Küçükpazar’da yerin altına gireceği tünelin hemen üstündeki Ayrancı Sokak’ta bulunan ve 1850’li yıllarda inşa edilen Hayriye Hanım Konağı restore ettirilmiş. Ardından da bu yılın başında butik otel olarak işletmeye açmış.


Yine Ayrancı Sokağı’nın hemen başında, Hayriye Hanım Konağı’nın çaprazında kalan metruk binayı da Haliç’in üzerine inşa edilecek metro köprüsünün planlarını çizen Mimar Hakan Kıran satın almış.


Aynı sokakta KİPTAŞ tarafından satın alınan ve İstanbul Belediyesi Koruma Uygulama Denetim Müdürlüğü tarafından yeniden inşa ettirilen iki bina daha var.


En büyük yatırımcı Kiptaş


Küçükpazar’da Vefa ve Süleymaniye arasındaki eski evleri toplayan en büyük yatırımcılarsa İstanbul Büyükşehir Belediyesi (1BB) ve Fatih Belediyesi. Binaların çoğunu, İstanbul Büyükşehir Belediyesi iştiraki KİPTAŞ ve Fatih Belediyesi satın alıyor. Üst üste toplantılar yapıp ikna turları düzenleyen KİPTAŞ ve Fatih Belediyesi yetkilileri, anlaştığı mülk sahiplerine paralarını ödüyor. Anlaşma sağlanamazsa dava yoluyla binalar kamulaştırılıyor.


Bölge esnafı değişimden memnun ama bu satın almalar ve kamulaştırma konusunda kafaları biraz karışık.


Öğrendiğimize göre KİPTAŞ, bölgedeki gayrimenkullerin yüzde 35’ini satın almış durumda. Ama hala mülk sahiplerinin çoğu evlerini satmamış.


Fatih Belediyesi ve KİPTAŞ, 2006 yılından bu yana 600-700 bin TL vererek bölgede çok sayıda eski bina satın almış. Şimdilerde ise eski evlerin metrekaresine 3-4 bin TL teklif ediyorlarmış. Anlaşma sağlanamaz ve mülk sahibi mahkemeye giderse metrekare fiyatları 7 bin 500-8 bin TL’ye kadar çıkıyormuş. Ancak KİPTAŞ, mahkeme yoluyla satın

aldığı binalara 150 bin TL verip kalan kısmı 5 yıl taksitle ödüyormuş.


Haller kalkınca kaderi değişti


Süleymaniye ve Vefa’nın altında kalana Küçükpazar’a bağlı 6 mahalle var. Trakya’dan, Kastamonu’dan, Konya’dan, Doğu ve Güneydoğu Anadolu’dan gelen çok sayıda insan Hoca Gıyasettin, Demirtaş, Yavuz Sinan, Hacı Kadın, Molla Hüsrev ve Sandemir mahallelerindeki çoğu eski evlerde yaşıyor.


Kadınlar, evlerinin yanında ya da yarısı yıkılmış binaların içinde yatak ve yorganlarının pamuklarını, yünlerini havalandırıyor. Çocuklar, sokak aralarında oyun oynuyor.


Küçükpazar’ın mahalle aralarında dolaşırken yenilenmiş ahşap evlere de rastladık. Yenilenen bu binalar, bulundukları sokağın havasını anında değiştirmiş. Geçmiş yıllarda Küçükpazar’da hiç işyeri yokmuş. Köklü ailelerin oturduğu nezih bir semtti. Küçükpazar sınırlarına giren hal taşınınca dönemin mahalli yöneticileri bina sahiplerine bakım yaptırmalarını istemiş. Ancak kimse masraf yapmak istememiş. Şimdi ise bölge yeniden gözde. Yatırımcılar, grişimciler bu büyük dönüşüm öncesi bölgeyi mercek altına almış durumda.



Para




Geri Dön