17 / 05 / 2024

Kira anlaşmazlığında ev sahiplerinin de kiracıların da bilmesi gereken çok önemli detay

Kira anlaşmazlığında ev sahiplerinin de kiracıların da bilmesi gereken çok önemli detay

Ev sahibi ve kiracılar arasındaki davalara her geçen gün yenileri eklenirken ev sahiplerine doğrudan kiracıyı tahliye etme hakkı tanıyan 10 yıl kuralında gözden kaçan detayı Posta Gazetesi Yazarı Doğan Heper yazdı.



Öte yandan kiracılar ve ev sahipleri arasındaki ilişkileri düzenleyen önemli başka bir sürecin ise 5 yıllık süre sonunda kiranın güncellenmesi. Bu yıl Temmuz ayında getirilen yüzde 25 kira artış sınırından sonra ev sahibi ve kiracı arasında başlayan gerginliklerde ev sahiplerinin lehinde bir hukuki süreç olan kira bedelinin güncellenmesi için sözleşmeden sonda 5 yılın dolması gerekiyor. Bu düzenleme ev sahiplerine yıllık kira artışının en fazla 12 aylık TÜFE ortalamasına göre yapma zorunluluğunu 5 yıl ile sınırlı tutuyor. Beşinci yılın sonunda ev sahibinin ya da kiracının mahkemeye başvurarak 5’inci yıldan sonraki yeni kira yılında uygulanacak kira bedelinin belirlemesini isteme hakkı doğuyor.

Beşinci yıldan sonraki ödenecek kira belirlenirken, tüketici fiyat endeksindeki 12 aylık ortalamalara göre değişim oranı, kiralananın durumu ve emsal kira bedelleri göz önünde tutularak yeni bir kira bedeli belirleniyor. Yani beş yılın sonunda kira artışı mahkeme kararı ile piyasa ortalamasına denk gelecek şekilde yükseltiliyor. Bu sürecin sonunda yeni kiracı evi kiralıyormuş gibi bir bedel tespit edilmesi bekleniyor ancak Yargıtay uygulamasına göre cari kira bedeli tespit edildikten sonra, uygun bir hak ve nesafet indirimi de yapılarak mevcut kiracının devam için indirime gidiliyor.


Geri Dön