27 / 04 / 2024

Kira artış oranı üfe nasıl hesaplanır?

Kira artış oranı üfe nasıl hesaplanır?

Kira sözleşmelerinde bir yıllık sürenin dolması ve yenilenmesi durumunda, mal sahibi kiracısına belli oranlarda zam yapmaya hak kazanıyor. Peki, kira artış oranı üfe nasıl hesaplanır?



Kira artış oranı üfe nasıl hesaplanır?

Kira sözleşmelerinde bir yıllık sürenin dolması ve yenilenmesi durumunda, mal sahibi kiracısına belli oranlarda zam yapmaya hak kazanıyor.


Borçlar Kanunu gereğince tarafların yenilenen kira dönemlerinde uygulanacak kira bedeline ilişkin anlaşmaları, bir önceki kira yılında üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla geçerli oluyor.


Bu kural, bir yıldan daha uzun süreli kira sözleşmelerinde de uygulanıyor. Taraflarca bu konuda bir anlaşma yapılmamışsa, kira bedeli, bir önceki kira yılının üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla hâkim tarafından, kiralananın durumu göz önüne alınarak hakkaniyete göre belirleniyor.


Ancak bu husus da, yapılan yasal düzenlemeler gereğince yalnız meskenlerde uygulanıyor. Meskenlerde ÜFE oranlarına göre hesaplama yapılırken, işyerlerinde sözleşmede belirtilen esaslara göre zam yapılıyor.


Mesken kira artış hesaplamalarında kullanılan üretici fiyat endeksi oranları ise her ay Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanıyor.


Kanunda belirtilmemesine karşın kira artış hesabında hangi ÜFE oranının kullanılması gerektiği, yine Türkiye İstatistik kurumu tarafından hazırlanan rehberde belirtiliyor. Buna göre, kira artış hesaplamalarında bir önceki yılın aynı ayına göre değişim oranının kira artış hesaplamalarında kullanılması gerekiyor.


3 Kasım'da açıklanan kira artış oranı üfe verilerine göre, kiracıya en fazla yüzde 10,10 oranında zam yapılmıştı. Aralık ayında yapılacak zamlar ise 3 Aralık'ta açıklanacak.



Kira artışı kanunu!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön