27 / 04 / 2024

Kira artış oranları yarın açıklanacak!

Kira artış oranları yarın açıklanacak!

Kira ilişkisinin düzenlendiği Borçlar Kanunu gereğince, ev sahipleri kiracısına dönemin Üretici Fiyat Endeksi doğrultusunda zam yapabiliyor. 2014 yılı Eylül ayı kira artış oranları yarın açıklanacak...



Kira artış oranları yarın açıklanacak!

Kira sözleşme süresi dolduğunu ancak, tarafların bu sözleşmeyi bitirici bir bildirimde bulunmadığını farz edelim. Bu noktada, kira sözleşmesi 1 yıllık daha uzamış olarak kabul ediliyor.


Sözleşmenin yenilenmesi ile taşınmaz mal sahibinin kira bedeline zam yapma hakkı doğuyor. Kira ilişkisinin düzenlendiği Borçlar Kanunu gereğince, ev sahipleri kiracısına dönemin Üretici Fiyat Endeksi doğrultusunda zam yapabiliyor. 


Üretici fiyat endeksi; yeni adıyla yurt içi fiyat endeksi, belirli bir referans döneminde ülke ekonomisinde üretimi yapılan ve yurt içine satışa konu olan ürünlerin üretici fiyatlarını zaman içinde karşılaştırarak fiyat değişimlerini ölçen fiyat endeksi olarak tanımlanıyor.


Buna karşın, işyeri sahipleri için böyle bir kısıtlama bulunmuyor. İşyeri sahipleri kiracısı ile yaptığı sözleşmede belirtilen esaslar neticesinde zam yapabiliyor.


Bu noktada kira zam hesaplamaları için baz alınması gereken enflasyon oranları, her ay Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanıyor.


TÜİK, kira enflasyon oranlarını her ayın 3'ünde; ayın 3'ünün haftasonuna denk gelmesi halinde ise takip eden ilk iş gününde kamuoyuna duyuruluyor. Buna göre, Eylül ayı kira zam oranları yarın açıklanacak.


Geçtiğimiz ayın enflasyon oranları:

Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE), 2014 yılı Temmuz ayında bir önceki aya göre %0,73, bir önceki yılın Aralık ayına göre %5,89, bir önceki yılın aynı ayına göre %9,46 ve on iki aylık ortalamalara göre %9,26 artış gösterdi.


Kira zammı hesaplama 2014!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön