30 / 06 / 2024

Kira artış sınırının kaldırılmasıyla kiralar dengelenecek! Asıl sorun konut sahipliği oranın düşüklüğü!

Kira artış sınırının kaldırılmasıyla kiralar dengelenecek! Asıl sorun konut sahipliği oranın düşüklüğü!

Gayrimenkul gündeminin önemli gündem başlıklarından biri olan, kiraya yüzde 25 zam sınırının kalkmasını değerlendiren İnsay Yapı Yönetim Kurulu Başkanı İhsan Çulhalık, uygulamanın rakamları dengeleyeceğini söyledi. 



Kirada yüzde 25 zam sınırı uygulamasının kalkmasına sayılı günler kala konuyu değerlendiren İnsay Yapı Yönetim Kurulu Başkanı İhsan Çulhalık, uygulamanın tek başına kira sorununu çözmeyeceğini, esas meselenin konut sahipliği oranının düşüklüğü
olduğunu belirtti. 

EV SAHİPLİĞİ ORANI GİTTİKÇE AZALIYOR! 

Yaşanan ekonomik ve sektörel sorunların ev sahipliği oranını giderek azalttığına dikkat çeken İhsan Çulhalık, inşaat maliyetlerine bağlı olarak konut fiyatlarının birkaç yılda 10 kat artmasıyla beraber ev sahibi olma hayallerinin ortadan kalktığını söyledi.

Türkiye’nin Avrupa ülkeleri arasında kiracı oranı en yüksek olan 4’üncü ülke konumuna yerleştiğini belirten Çulhalık “Son sekiz yılda ev sahipliği oranı yüzde 55'lere kadar geriledi. Kiralık konut ihtiyacı yüzde 27'ye yükseldi. Bununla beraber konut satışları çok ciddi oranlarda düştü ve düşmeye devam ediyor.

Şimdi kiraya yüzde 25 zam sınırı kalkıyor. Bundan sonra, daha önce olduğu gibi TÜFE' nin son 12 aylık ortalaması kadar zam yapılabilecek. Bu uygulama, kira artışlarını dengeli hale getirebilir ancak asıl mesele konut sahipliği oranının düşük olmasıdır” dedi.

Kira artış sınırının kaldırılmasıyla kiralar dengelenecek! Asıl sorun konut sahipliği oranın düşüklüğü!

ARSA VE İNŞAAT MALİYETLERİ DÜŞÜRÜLMELİ!

Bu gelişmelerden sonra  çeşitli tedbirlerin alınmasın gerektiğine değinen İhsan Çulhalık, sektörün dengeye oturması için bu konuya çalışılmasının şart olduğunu kaydetti. Çulhalık “Ev sahipliği oranını artırmaya odaklanmak gerekiyor.

Gayrimenkulde yaşanan tüm sorunlar bu şekilde zamanla çözülebilir ve sektör kendine gelir. Arsa ve inşaat
maliyetlerinin düşürülmesi öncelikli konu olmalıdır. '' dedi.  Burada kamuya önemli görevler düştüğünü söyleyen Çulhalık  arsa geliştirme ve şehirlerin çeperlerine yayılma konusuna öncelik verilmesi gerektiğine dikkat çekti. Hem vatandaşın hem de konut üreticisisini desteklenmesi gerektiğine vurgu yapan Çulhalık '' En önemlisi de ulaşılabilir konut kredi faiz oranları belirlenmeli ve zorlayıcılıktan uzak ödeme alternatifleri hazırlanmalı.'' dedi.

Düzenlenecek kampanyalar belli birkaç projeyi değil, tüm sektörü kapsayacak ve sürdürülebilir şekilde hayata geçirilmesi gerekiyor.  Arzdaki daralma aşırı kira artışlarına sebep olduğunun altını çizen Çulhalık ''Aynı zamanda zam sınırı nedeniyle kiracılar ile ev sahipleri karşı karşıya geldi. Ek olarak yatırımlar yurtdışındaki projelere kaydı. Bu sürecin tekrarlamaması için bir an önce gerekli uygulamaların devreye alınması gerekiyor” ifadelerini kullandı. 
 

İnsay Yapı'dan inşaat maliyetleri açıklaması: Müteahhitlerin tolere gücü kalmadı!

İnsay Yapı Ataşehir Yenisahra projesi 2024'te başlıyor! Yeni proje!

İnsay Yapı'dan şehrin ortasında müstakil yaşam akımı!

Geri Dön