28 / 04 / 2024

Kira bedelinin tespiti davası açma süresi!

Kira bedelinin tespiti davası açma süresi!

Kira bedelinin belirlenmesi hususunda anlaşma sağlanamaması halinde kira bedelinin tespiti için dava açılabiliyor. Peki kira bedelinin tespiti için dava ne zaman açılır? İşte kira bedelinin tespiti davası açma süresi..



Kira bedelinin tespiti davası açma süresi!

Kira hukukuna göre kiraya veren, kira sözleşmelerinde kira bedelinin belirlenmesi dışında, kiracı aleyhine değişiklik yapamıyor.


Yenilenen kira dönemlerinde uygulanacak kira bedeline ilişkin anlaşmaları, bir önceki kira yılında üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla geçerli oluyor. Bu kural, bir yıldan daha uzun süreli kira sözleşmelerinde de uygulanıyor.


Taraflarca bu konuda bir anlaşma yapılmamışsa, kira bedeli, bir önceki kira yılının üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla hâkim tarafından, kiralananın durumu göz önüne alınarak hakkaniyete göre belirleniyor.


Kira bedelinin belirlenmesi hususunda anlaşma sağlanamaması halinde kira bedelinin tespiti için dava açılabiliyor. Peki kira bedelinin tespiti için dava ne zaman açılır?


Borçlar Kanunu gereğince, kira bedelinin tespiti için dava bir süre kısıtlaması olmadan; her zaman açılabiliyor. Kanunda yer alan esaslar şu şekilde sıralanıyor:


Dava açma süresi ve kararın etkisi

MADDE 345- Kira bedelinin belirlenmesine ilişkin dava her zaman açılabilir.


Ancak, bu dava, yeni dönemin başlangıcından en geç otuz gün önceki bir tarihte açıldığı ya da kiraya veren tarafından bu süre içinde kira bedelinin artırılacağına ilişkin olarak kiracıya yazılı bildirimde bulunulmuş olması koşuluyla, izleyen yeni kira dönemi sonuna kadar açıldığı takdirde, mahkemece belirlenecek kira bedeli, bu yeni kira döneminin başlangıcından itibaren kiracıyı bağlar.


Sözleşmede yeni kira döneminde kira bedelinin artırılacağına ilişkin bir hüküm varsa, yeni kira döneminin sonuna kadar açılacak davada mahkemece belirlenecek kira bedeli de, bu yeni dönemin başlangıcından itibaren geçerli olur.


Kiranın geç ödenmesi halinde ne yapılır?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön