08 / 11 / 2024

Kira davaları 1 Temmuz’dan sonra patlayabilir!

Kira davaları 1 Temmuz’dan sonra patlayabilir!

Koronavirüs nedeniyle iş yeri ve konut kiralarında ödemeler yapılamıyor. Hukukçular, geçtiğimiz yıl icra dosyaları arasında yüzde 1-2 civarında olan kira ödememe oranının bu yıl yüzde 20-25’lere kadar ulaşacağını düşünüyor.




Tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgını nedeniyle birçok iş yeri yayınlanan genelge ile faaliyetlerine geçici süreyle ara verdi. Bu süreç içerisinde işyerleri kiralama sözleşmelerine 1 Mart -30 Haziran arasında tahliye ve fesih yasağı gelirken, konutlarda ise 31 Nisan’a kadar icra davası açılamayacak. Dünya'dan Leyla İlhan'ın haberine göre; bu tarih sonrasında icra, 1 Temmuz’dan itibaren ise tahliye ve uyarlama davalarında büyük artış yaşanacağı düşünülüyor. Bu yıl adli tatil olmasının beklenmediği kaydedilirken, kira desteği gibi önlemlerin alınması gerektiği ifade ediliyor.

Biriken kira 12 taksitle alınmalı

Kira davaları 1 Temmuz’dan sonra patlayabilir!

Kira ödemelerinde taraflar arasında sıkıntıların baş gösterdiğini söyleyen Tüketiciyi Koruma Derneği (TÜKODER) Başkanı Aziz Koçal, şu açıklamalarda bulundu: “Şu anda bize en çok sorulan soru kira oldu. Kira ödemeleri konusunda koronavirüs ile mücadele bitene kadar önerilerimiz; devletin, kirada oturan vatandaşlarımıza kira yardımında bulunması. Böylece vatandaşı rahatlatacağı gibi tek geliri kira olan bazı ev sahiplerini rahatlatmış olacak.” Başka gelirleri olan ya da kira geliri ek geliri olan ev sahiplerinin ise korona virüsü ile mücadelede mücbir sebep sonuna kadar geçen sürede kira almamaları için öneride bulunan Koçal, süre bitiminde biriken kira tutarlarının ise 12 eşit taksitte alınmasının dayanışmanın bir örneği olacağını açıkladı.

"AVM kiralarına düzenleme gelmeli”

Sözleşme Akademisi kurucusu ve Altınbaş Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Umut Yeniocak, şu an en çok istenilen konunun “Kira Sözleşmeleri” olduğunu ve en çok kiralarla ilgili sorular geldiğini söyledi. Avukat Pelin Şenol ise kira sözleşmesinde mücbir sebep haline yer veren iş yerlerinin koronavirüs bitene kadar tarafların yükümlülükleri askıya alınacağını söyleyerek “Eğer sözleşmede bir hüküm yoksa, bu kez AVM’nin kapanıp kapanmadığına bakmak gerekiyor. Eğer AVM kapandıysa, kiraya veren kullanıma hazır bulundurma borcunu yerine getirmediği için, kiracıda kira bedelini ödeme borcunu yerine getirmediğini bildirecek” açıklamasında bulundu.

“Genelgeyle kapatan kira ödemez”

Kira davaları 1 Temmuz’dan sonra patlayabilir!

Kirada olup gayrimenkul kullanılıyorsa bedelinin ödenmemesinin mümkün olmadığını anlatan MGC Legal Yönetici Ortağı Avukat Mustafa Güneş, “Ancak bakanlık genelgesiyle kapatılanlar için ödeme şartı kalkabilir. Yasak olmamasına rağmen ofisi kullanmıyorsa bu tarz durumlarda indirimli kira talebinde bulunabilirler” diye konuştu. Bu nedenle 30 Nisan’dan sonra mahkemelerde yoğunluk beklediklerini anlatan Güneş, burada sorun yaşayan tarafların ise öncelikle ihtiyari arabuluculara başvurması için öneride bulundu.

Kira bedellerinin ödenememesi mücbir sebep midir?

Koronavirüs kapsamında yapılan kira düzenlemeleri yasalaştı! 


Geri Dön