17 / 05 / 2024

Kira fiyatlarına dur diyecek yöntem! Vatandaşın kan ağladığı sorun çözüme kavuşuyor

Kira fiyatlarına dur diyecek yöntem! Vatandaşın kan ağladığı sorun çözüme kavuşuyor

Kira fiyatları ile ilgili son dakika gelişmesi yaşanıyor. 8 milyon kiracıyı nasıl bir sistem beklediği merak ediliyor. Kira artışında TÜFE’nin 12 aylık ortalaması yerine üst sınır getirilmesi hedefleniyor. İşte tüm detaylar...



SINIFLANDIRMA VE PUANLAMA SİSTEMİ 
Dünyada kira kontrolü amacıyla en yaygın yöntem olarak sınıflandırma ve puanlama yöntemi ön plana çıkıyor. Hollanda'da uygulanan puanlama sistemi ile de konutların kira bedelleri bir değerlendirme ile tespit ediliyor. Konutlar boyutu, yaşı, oda sayısı, mutfağı, banyosu, bahçesi, enerji verimliliği gibi çok sayıda farklı kriterle bir puan alıyor. Bu unsurlar sonucu ortaya çıkan puanın toplamı belirli sınırın altında kalıyorsa ev "sosyal konut" kapsamına giriyor.

YÜKSEK KİRA BEDELİ AVRUPA'DA DA SORUN
İsviçre, Portekiz başta olmak üzere birçok Avrupa ülkesinde de konut fiyatlarının yüksekliği nedeniyle protesto gösterileri gerçekleşti. Hollanda'da kira artışlarına tavan sınırlaması getirildi. Avusturya, toplu konutlarda yaşayanların kira bedeli olarak gelirlerinin üçte birinden fazlasını vermelerini yasakladı. Ayrıca, "sosyal fon" aracılığıyla kiralarını ödeyemeyen ve işsizlere yardım yapılıyor.


Geri Dön