27 / 04 / 2024

Kira gelir vergisi eksik beyan cezası 2018!

Kira gelir vergisi eksik beyan cezası 2018!

Konut kira geliri elde eden kişiler beyannamelerini 1-26 Mart tarihleri arasında verebiliyor. Peki, beyanname verilmezse ne olur? Kira gelir vergisi eksik beyan cezası 2018 nedir?



Konut kira geliri elde eden kişilerin, yıllık olarak tespit edilen istisna tutarının  altında kira geliri elde etmeleri halinde vergi dairesinde mükellefiyet kaydı açtırmasına ve beyanname vermesine gerek bulunmuyor.

Ancak bu sınırların üstünde gelir elde eden mal sahiplerinin elde ettikleri gelir için öncelikle beyanname vermeleri ve akabinde ödeme yapmaları gerekli oluyor.

2017 yılında elde edilen konut istisna tutarı 3 bin 900 TL olarak belirlendi. Beyanname verme sürecinde konutlar seçecekleri gider yöntemi üzerinden indirim yaptıktan sonra istisna tutarını da indirim kapsamında düşebiliyor.

Ancak beyannamesini zamanında vermeyen kimselere ne olur? Kira gelir vergisi eksik beyan cezası 2018 nedir?


Kira gelir vergisi eksik beyan cezası 2018

Konutlardan elde edilen kira gelirleri 01-25 Mart 2018 tarihleri arasında (25 Mart 2018 tarihi hafta sonuna rastladığından beyannameler 26 Mart 2018 Pazartesi akşamına kadar verilebilecektir.) beyan edilmez veya eksik beyan edilirse, 2017 yılı için 3.900 TL’lik istisnadan yararlanılamaz. 

Ancak, idarece herhangi bir tespit yapılmadan önce, süresinde beyan edilmeyen veya süresinde verilen beyannamede yer almayan konut kira gelirlerini, süresinden sonra verilen beyanname ile beyan edenler söz konusu istisnadan yararlanabiliyor.

Beyanname üzerinden hesaplanan gelir vergisi MART ve TEMMUZ aylarında olmak üzere iki eşit taksitte ödeniyor. Hesaplanan vergi;

• Mükellefin bağlı bulunduğu vergi dairesine, 
• Bağlı olunan vergi dairesindeki hesabın bildirilmesi şartıyla diğer vergi dairelerine, 
• Elden ya da internet bankacılığını kullanarak anlaşmalı bankalara, 
• www.gib.gov.tr adresinden anlaşmalı bankaların banka kartları ve kredi kartları ile ödenebilir.

 

Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com

 


Geri Dön