30 / 04 / 2024

Kira gelir vergisinin eksik ödenmesi cezası!

Kira gelir vergisinin eksik ödenmesi cezası!

Geçtiğimiz sene kira geliri elde eden mal sahipleri bu sene vergi borcunu iki eşit taksit halinde ödeyebiliyor. Verginin eksik ödenmesi halinde ceza uygulanıyor. İşte kira gelir vergisinin eksik ödenmesi cezası..



Konut veya işyerinin kiraya verilmesi karşılığında elde edilen gelirler “gayrimenkul sermaye iradı” olarak gelir vergisine tabi tutuluyor.


Kira gelir vergisi için her sene istisna sınırı belirleniyor. Bu sene konut kiralamaları için istisna sınırı 3 bin 800 TL, işyeri kiralamaları için ise 30 bin TL olarak belirlendi.

 

2017 yılı kira gelir vergini bu sınırların üzerinde gelir elde eden kimselerin iki eşit taksit halinde ödemesi gerekiyor. Vergide ilk taksitler Mart ayında ödendi. 


İkinci taksitler ise Temmuz ayı içerisinde ödeniyor. Vergi ödemeleri ilgili vergi dairesine yapılıyor.


Kira gelir vergisinin eksik ödenmesi cezası

Konutlardan elde edilen kira gelirleri 01-25 Mart 2017 tarihleri arasında verildi.


Eğer elde edilen gelirler beyan edilmez veya eksik beyan edilirse, 2016 yılı için 3 bin 800 TL’lik istisnadan yararlanılamıyor. 


Ancak, idarece herhangi bir tespit yapılmadan önce, süresinde beyan edilmeyen veya süresinde verilen beyannamede yer almayan konut kira gelirlerini, süresinden sonra verilen beyanname ile beyan edenler söz konusu istisnadan yararlanabilirler.




Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön