28 / 04 / 2024

Kira geliri elde edenler acil bakın! Kira gelirleri nasıl beyan edilir, nasıl hesaplanır Mart 2024?

Kira geliri elde edenler acil bakın! Kira gelirleri nasıl beyan edilir, nasıl hesaplanır Mart 2024?

Tapu sahiplerini oldukça yakından ilgilendiren gelir vergisi beyanname verme süresinin dolmasına artık sayılı günler kaldı. Peki Kira geliri nasıl beyan edilir, nasıl hesaplanır Mart 2024?



Milyonlarca tapu sahibini oldukça yakından ilgilendiren gelir vergisi beyanname verme süresi için artık sayılı günler kaldı. Söz konusu konu ile ilgili olarak verilen detaylara göre kira geliri beyanı için süre 1 Nisan tarihinde resmen doluyor. Peki Kira geliri nasıl beyan edilir, nasıl hesaplanır Mart 2024?

Gelir İdaresi Başkanlığı'nın söz konusu ödemeler ile ilgili olarak paylaştığı bilgilere göre tapu sahiplerini yakından ilgilendiren kira beyanname verme süreci Mart ayının başı itibarıyla tarihinde resmen başlamıştı.

Gelir İdaresi Başkanlığı, "kira bildirim formu" ile kiracıları da milyonlarca tapu sahibini yakından ilgilendiren söz konusu bu sürece dahil etmişti. Konu ile ilgili olarak paylaşılan bilgilere göre kiracılar, eğer Dijital Vergi Dairesi'ne abonelerse kullanıcı bilgileri ve şifreleriyle belirtilen bu sisteme giriş yapıp ilgili formlara ulaşabiliyorlar, ayrıca bunun dışında e-Devlet şifresi ile de gerekli bilgilere erişim sağlanabiliyor.

Geçtiğimiz sene konuttan yıllık 21 bin TL, iş yerinden de 150 bin TL'nin üzerinde kira geliri elde eden tapu sahiplerinin gelir vergisi ödemesi gerekli. Söz konusu bu beyannameler, 1 Mart-1 Nisan (31 Mart'ın hafta sonuna denk gelmesi sebebiyle) tarihleri arasında veriliyor.

Kira geliri elde edenler acil bakın! Kira gelirleri nasıl beyan edilir, nasıl hesaplanır Mart 2024?

Konu ile ilgili olarak verilen detaylara göre mülk sahipleri, Gelir İdaresi Başkanlığının resmi web sitesi 'gibgovtr' internet adresi üzerinden "hazır beyanname sistemini" dolduracak ve böylece de Dijital Vergi Dairesi'nden hazır beyana ulaşılabilecek. 2023 yılı içinde yıllık 21 bin lira ve altında mesken kira geliri elde edenler de gelir vergisi ödemeyecek. Bu sene için de gelir vergisi istisnası 33 bin TL şeklinde açıkladı.

Verilen detaylara göre ticari, zirai ya da mesleki kazancını beyan etmek zorunda olan vatandaşlar yıllık 21 bin TL'nin üstünde konut kira geliri elde edenler, ayrı ayrı ya da beraber elde etmiş olduğu ücret, menkul sermaye, gayrimenkul sermaye iradıyla diğer kazanç ve iratlarının gayri safi tutarları toplamı 2023 senesi için belirlenmiş olan 550 bin TL'yi aşanlar, kira gelirini süresinde beyan etmeyen ya da eksik beyan edenler istisnadan yararlanamıyor. 

Ayrıca yine paylaşılan detaylara göre yurt dışında yaşayanlar da Türkiye'de elde etmiş oldukları kazanç ve iratları bakımından dar mükellef kapsamında vergilendiriliyor. Elektronik ortamda verilmesi gereken söz konusu bu beyannamelerin süresinde verilmemesi halinde de özel usulsüzlük cezaları kesiliyor. Ayrıca bunun dışında verginin süresinde tahakkuk edilmemesi halinde söz konusu verginin bir katı vergi ceza uygulanacak.

 

Mikonos Adası’nın yanındaki Tragonisi Adası 50 milyon Euro'ya satılıyor!

Kuzey Anadolu Fayı'nın 23 yıllık deformasyonunun tespit edilmesi hedefleniyor!

Gebze-Sabiha Gökçen Havalimanı-Yavuz Sultan Selim Köprüsü-İstanbul Havalimanı Hızlı Tren hattı bu yıl ihaleye çıkacak!


Geri Dön