29 / 04 / 2024

Kira gelirinin beyan edilmemesi!

Kira gelirinin beyan edilmemesi!

2014 yılı kira gelir vergisi döneminde Mart ayında kira gelir beyanı verildi. Peki kira gelirinin beyan edilmemesi durumunda ne olur? Kira gelirini beyan etmeme cezası nedir?



Kira gelirinin beyan edilmemesi!

Kira gelir vergisi, taşınmaz mal sahiplerinin elde ettiği kira geliri için ödeniyor. Kira gelir versigisi için her sene istisna bedeli ödeniyor. Bir sene boyunca elde edilen kira gelirinin bu istisna bedelinin üzerinde olması halinde öncelikle vergi için beyanda bulunulması gerekiyor.


2013 yılında elde edilen gelirler için meskenlerde istisna bedeli 3.200 TL olarak belirlendi. Bu bedelin üstünde kira geliri elde eden kimselerin belirlenen tarihlerde kira için beyan vermesi gerekiyordu.


Bilindiği üzere kira geliri beyanları gelirin elde edildiği takip eden senenin Mart ayında veriliyor. Buna göre 2014 yılı vergi döneminde Mart ayında beyan verildi. Peki kira gelirinin beyan edilmemesi durumunda ne olur? Kira gelirini beyan etmeme cezası nedir?


Kira gelirinin beyan etmeme cezası ne kadar?

Konutlardan elde edilen kira gelirleri beyan edilmez veya eksik beyan edilir ve vergi dairesi tarafından durum tespit edilirse, 3.200 TL’lik istisnadan yararlanılamaz, ayrıca iki  kat birinci derece usulsüzlük cezası uygulanarak, Takdir komisyonunca konutun bulunduğu  yerin ortalamalarına göre emsal kira belirlenerek hesaplanan gelir vergisi üzerinden ayrıca vergi ziyaı cezası kesilir.


Mükellefin beyan süresi geçen kira gelirlerini, Vergi Dairesi tespit etmeden, kendiliğinden, V.U.K.’nun Pişmanlık ve Islah başlıklı 371. maddesi hükümlerinden yararlanmak istediğini belirtir bir dilekçe ile bağlı bulunduğu vergi dairesine vermesi halinde, istisnadan faydalanacak ve vergi ziyaı kesilmeyecek, sadece Pişmanlık zammı adı altında normal vade tarihi ile beyan tarihi arasında geçen süre için gecikme zammı tahsil edilecektir.


GMSİ rehberi 2014!


Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön