05 / 05 / 2024

Kira hesabı nasıl açılır?

Kira hesabı nasıl açılır?

2008 yılında Resmi Gazete'de yayımlanan 268 sayılı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğ gereğince mesken kiralamalarından elde edilen gelirin banka aracılığı ile tahsil edilmesi gerekiyor. Peki bankada kira hesabı nasıl açılır?



Kira hesabı nasıl açılır?

29 Temmuz 2008 tarihinde 26951 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 268 sayılı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğ gereğince mesken kiralamalarından elde edilen gelirin banka aracılığı ile tahsil edilmesi gerekiyor.


Tebliğ, 500 TL ve üzeri mesken kiralamalarını kapsıyor. Bu bedelin altında kira bedeli elde eden mesken sahipleri, kirayı elden temin edebiliyor. Bankaya yatırılması gereken kiraların eski usulde olduğu gibi, bankaya yatırılmayıp elden ödenmesi ceza kesilmesini gerektiriyor. 


500 lira ve üstündeki konut kira bedeli ödemelerinin elden ödendiğinin tespiti halinde, mal sahibine 250 liradan az olmamak üzere kira bedelinin ‘yüzde 5’i oranında özel usulsüzlük cezası kesiliyor. 


İşyeri kiralarının bankaya yatırılmayıp elden ödenmesi halinde ise hem kiracıya hem mal sahibine özel usulsüzlük cezası kesilmesi gerekiyor. Kesilecek cezanın en az tutarı, kiracının defter tutma durumuna göre, 250 lira ile 1000 lira arasında değişiyor. Peki, kira hesabı nasıl açılır?


Kira hesabının açılması..

İstenilen bir bankaya müracaat edilerek, kira ödemeleri için bir hesap açılabiliyor. "Kira hizmet paketi", "kira ödeme paketi" gibi isimlerle adlandırılan kimi uygulamalarda, hesap işletim ücreti talep edilmiyor.


Örnek kira banka hesabı: Ziraat Bankası

Kiracılar için;

Kira ödemesinde kullanılan hesaplardan Hesap İşletim Ücreti alınmamaktadır.

Düzenli ödeme talimatı yoluyla ödenen kira ve konut aidatları için masraf alınmamaktadır.


İnternet ve telefon bankacılığı kullanılarak yapılan para transfer işlemlerinden ücret (T.C. Merkez Bankası EFT mesaj ücreti hariç) alınmamaktadır.


Ödeme talimatının bakiye yetersizliği nedeniyle gerçekleşmemesi durumunda kiracıya konu hakkında SMS ile bilgi verilmektedir.


Mülk sahipleri için;

Kira tahsilâtına ilişkin kullanılan hesaplardan Hesap İşletim Ücreti alınmamaktadır.

Kira ödemelerine ilişkin gelen Havale / EFT işlemlerinden Nakit Ödeme Komisyonu talep edilmemektedir.


Bir kira bedeli kadar Kredili Mevduat Hesabı (Azami 1.000.-TL), kira gelirleri Bankaya yatmakta olan kişilere, Bankaya yatan ve bir aya tekabül eden kira gelirleri toplamının azami on (10) katına kadar, 10.000 TL'yi ve kredinin vadesine ilişkin taksit tutarının aylık net kira gelirlerinin ¾'ünü geçmemesi kaydıyla, herhangi bir teminat alınmaksızın tüketici kredisi ürünü kullandırılabilmesi hususu kredi komitelerinin inisiyatifindedir.


Kira bedelinin hesaba geçmesi sonrasında mülk sahibi müşteriye SMS ile  bilgi verilmektedir.


Yeni kira dönemi nedir?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön