04 / 11 / 2024

Kira kontratı kefil süresi!

Kira kontratı kefil süresi!

Kira kontratı, belirli ve belirli olmayan bir süre için yapılabiliyor. Kira kontratı yapılırken kefil de gerekebiliyor. Peki, kira kontratı kefil süresi ne kadardır? Kefilin sorumluluğu ne zaman biter?




Kira kontratı kefil süresi!

Kira kontratı, kiraya verenin bir şeyin kullanılmasını veya kullanmayla birlikte ondan yararlanılmasını kiracıya bırakmayı, kiracının da buna karşılık kararlaştırılan kira bedelini ödemeyi üstlendiği sözleşme olarak karşımıza çıkıyor.


Kira kontratı, belirli ve belirli olmayan bir süre için yapılabiliyor. Kararlaştırılan sürenin geçmesiyle herhangi bir bildirim olmaksızın sona erecek kira sözleşmesi belirli sürelidir; diğer kira sözleşmeleri belirli olmayan bir süre için yapılmış sayılır.


Kira kontratı yapılırken kefil de gerekebiliyor. Kanunen böyle bir zorunluluk olmaması ile birlikte kira kontratında mal sahibi kefil isteyebiliyor. Kefilin olması mal sahibi açısından faydalı bir durum olup; kiranın ödenmemesi gibi durumlarda mal sahibi güvencesi olan kefilden kirayı tahsil edebiliyor.


Ancak, kontratta kefil belirtilecek ise bunun müteselsil kefil olarak belirtilmesi gerekiyor. Buna göre, kiranın ödenmemesi durumunda kira bedelinin kefilden tahsil etme yoluna gidilebiliyor.


Kira kontratı kefil süresi

Kira kontratında kefilin sorumluluğu, sözleşmede belirlenen süre ile kısıtlı oluyor. Sözleşme süresinin sona ermesi halinde kefilin sorumluluğu da sona eriyor. Kontrat yenilense bile kefilin sorumluluğu yenilenmiyor.


Kira kontratında kefil varsa damga vergisi oranı!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön