27 / 04 / 2024

Kira kontratında kefilin sorumluluğu!

Kira kontratında kefilin sorumluluğu!

Gayrimenkul kiralamalarında taraflar arasında kira kontratı imzalanıyor. Kimi zaman mal sahibi kefil de talep edebiliyor. Peki, kira kontratında kefilin sorumluluğu ne kadar sürer? Sorumluluk ne zaman biter?



Kira kontratında kefilin sorumluluğu!

Gayrimenkul kiralamalarında taraflar arasında kira kontratı imzalanıyor. Bu kontrat noter huzurunda yapılabildiği gibi taraflar arasında da olabiliyor.


Kimi zaman mal sahibi kefil de talep edebiliyor. Kefilli kira anlaşmalarında; kira dönemi içinde ödenmeyen borçlar kefilden tahsil ediliyor. 


Peki, kira kontratında kefilin sorumluluğu ne kadar sürer? Kira kontratında kefilin sorumluluğu kiracı taşınana kadar mı yoksa sözleşme yenilenene kadar mı devam eder?


Kefil, ancak kira sözleşmesinde belirtilen süre içerisindeki borçlar için sorumlu oluyor.


Kira kontratında kefilin sorumluluğu ilk sene ile sınırı oluyor. Buna göre yenilenen kira dönemlerinde kefilin sorumluluğu sona ermiş oluyor.


Kefilli kira kontratı damga vergisi 2015..

Kira sözleşmesinde adi kefalet olması halinde kefalet işlemi için nispi (58 Seri No.lu Damga Vergisi Kanunu Genel Tebliği uyarınca 2015 yılı için binde 9,48 oranında), kiralama işlemi için nispi (58 Seri No.lu Damga Vergisi Tebliği uyarınca 2015 yılı için binde 1,89 oranında) ayrı ayrı damga vergisi hesaplanması gerekiyor.


Kira kontratında depozito iadesi!


Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön