26 / 11 / 2024

Kira sertifikası ile altın kaynakları ekonomiye kazandırılacak!

Kira sertifikası ile altın kaynakları ekonomiye kazandırılacak!

Başbakanlık Hazine Müsteşarı Çelik, "Altın tahvil ve altına dayalı kira sertifikası uygulamalarımızla da zaman içinde bu yastık altındaki altın kaynakları ekonomiye kazandırma noktasında çalışmalarımız mevcut." dedi.




Başbakanlık Hazine Müsteşarı Osman Çelik, Uludağ Ekonomi Zirvesi'nde, BNP Paribas Cardif Türkiye Üst Yöneticisi (CEO) Cemal Kişmir'in moderatörlüğünü yaptığı "Türkiye’nin Geleceği" konulu oturumda, Türkiye ekonomisinin 2000'li yılların başından itibaren gerçekleştirdiği reformlarla aslında önemli bir yol katettiğini söyledi. 

Tek Hazine hesabı uygulaması 

Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre; Osman Çelik, yakın zamanda Mecliste sonuçlanan tek Hazine hesabını uygulamaya aldıklarını ifade etti. Çelik sözlerine şu şekilde devam etti; "Genel yapısı şudur; Hazine müsteşarlığı ve kamunun finansmanını sağlar, borçlanma ihtiyacını karşılar. Bunun yanı sıra genel bütçeli kuruluşlarla birlikte özel bütçeli kuruluşların da kaynakları var ve bunların bir kısmı atıl bir şekilde duruyor. Biz bu tek Hazine hesabıyla kamunun bütün borçlarını ve alacaklarını, ödemelerini bir hesapta toplayıp buradan gerçekleştirmeyi planladık. Burada da Hazinenin imkanlarını artırmak, önümüzdeki dönemde borçlanma ihtiyacını ve borçlanma maliyetlerini de aşağı çekmeyi hedefliyoruz. Borçlanmada araç çeşitliliğini artırarak yeni piyasalara girme ana hedefimiz. Bu borçlanmada araç çeşitliliğinde geçtiğimiz yıl ilk defa uygulamaya koyduğumuz altına dayalı kira sertifikası uygulamamız var. Önümüzdeki hafta ikinci ihraca başlıyoruz."

2 bin 200 ton altın yastık altında 

Çelik, altına dayalı kira sertifikası uygulamasının dünyada bir örneğinin bulunmadığını belirtti. Çok yeni bir uygulama olduğunu ifade eden Çelik sözlerine şu şekilde devam etti; "Yastık altında farklı hesaplamalar var... Ama en muhafazakar hesaplama 2 bin 200 ton altının yastık altında olduğu. Bunun rakamsal değeri 100 milyar dolar. Bu tabii ki bir, iki ihraç ile gerçekleştirilebilecek bir süreç değil. Teknik olarak zaten mümkün değil. Dolayısıyla  bu altın tahvil ve altına dayalı kira sertifikası uygulamalarımızla da zaman içinde bu yastık altındaki altın kaynakları ekonomiye kazandırma noktasında çalışmalarımız mevcut. Borçlanma arayışlarının çeşitliliği ile ilgili söyleyebileceğim, bildiğiniz gibi biz Hazine müsteşarlığı olarak geçtiğimiz yıl yen cinsinden bir borçlanma gerçekleştirdik. Japon piyasalarına girdik. Bu sene panda piyasalarına Çin piyasasından Yuan cinsi borçlanma noktasında bir çalışmamız var. Burada da borçlanma araçlarımızı ve borçlanma piyasalarımızı çeşitlenmeyi hedefliyoruz." 
 


Geri Dön