28 / 04 / 2024

Kira sözleşmesi 10 yıllık olan kiracı tahliye edilebilir mi?

Kira sözleşmesi 10 yıllık olan kiracı tahliye edilebilir mi?

Posta Gazetesi köşe yazarı Tamer Heper bugünkü köşesinde iş yeri kiracılarının zam ve tahliye gerekçelerini kaleme aldı.



Posta Gazetesi köşe yazarı Tamer Heper, bugünkü köşesinde iş yeri kiracılarının zam ve tahliye gerekçelerini yazdı. Tamer Heper'e bir okuyucusu, "İşyerimi Ekim 2012’de kiralamıştım. Ertesi yıl mal sahibi öldü. Ben de yeni bir sözleşme yapmadan kiraları çocuklarına ödemeye devam ettim. Bu yıla kadar her sene kira artışı yaptım ama bu yıl beni bir avukat aradı, beş yılı geçmiş olduğumuz için yüzde 100 zam istediklerini yoksa çıkmamı söyledi. Beş yılı geçmekle kiraya veren yüzde 100 zammı hak eder mi?" sorusunu yöneltti. 

Kira sözleşmesi 10 yıllık olan kiracı tahliye edilebilir mi?

İşte Tamer Heper'in yanıtı...

Okuyucum ne diyor, ‘ilk sözleşmenin tarihi 2012’ yani bu yıl 10’uncu senesinde. İşte okuyucuma söylenmek istenilen, ‘senin sözleşmen 10 senelik olduğuna göre senin tahliyeni talep hakkımız vardır, istediğimizi yapmazsan tahliyeni talep ederiz.’

***

Ancak bunu söylerken de unutulan bir husus var. Zaman zaman açıkladım, evet kira sözleşmelerinde 10 yılı doldurmakla hiçbir gerekçe göstermeden kiracının tahliyesi talep edilebilir ancak bu 10 yıl, kira sözleşmesinin başından itibaren hesaplanmaz, imzalanan kira sözleşmesinin sonundan itibaren hesaplanır.

Kira sözleşmesi 10 yıllık olan kiracı tahliye edilebilir mi?

Yani bir yıllık bir sözleşme imzalanmış ise 11 yılın sonunda tahliye talep olunabilir, 5 yıllık imzalanmış ise 15 yılın sonunda tahliye talep olunabilir. Yani okuyucum için bu sene kira sözleşmesinin 10 yılını doldurmuş olması ile tahliye talep olunamayacak.

Kira zammına gelince... Taraflar ödenecek kira bedeli konusunda anlaşamazsa kiraya veren kira bedelinin tespiti için dava açar. Mahkeme neye karar verirse taraflar buna razı olur. Sonuç budur.

Kirada yapılacak artış kiracıya bildirilmeli mi?

2021 Aralık'ta 226 bin 503 konut satıldı!

2022 sonunda dolar beklentisi 16,13 TL!

Altın fiyatları tırmanışa geçti!

Bitcoin 2022'de rekora ulaşacak!

 


Geri Dön