12 / 05 / 2024

Kira sözleşmesi bittiğinde kiracı evi ne zaman tahliye edebilir?

Kira sözleşmesi bittiğinde kiracı evi ne zaman tahliye edebilir?

Kira sözleşmesine dair kiracıların sorduğu pek çok soru bulunmaktadır. Onlardan biri de Kira sözleşmesi bitiminde kiracı evi ne zaman tahliye edebilir? İşte detaylar!



BELİRLİ SÜRELİ KİRA SÖZLEŞMESİNDE TAHLİYE SÜRESİ

Kiralama döneminin belli olduğu yani sözleşmenin bitiş tarihinin belirtildiği kontrat çeşidine “belirli süreli kira sözleşmesi” denilmektedir. Bu sözleşmede, taraflar bildirimde bulunmazsa 1 yıl sonunda kontrat yenilenmektedir. Kira sözleşmesi bitse bile ev sahibi, kiracının evi boşaltmasını talep edememektedir. Ancak kira sözleşmesinin üzerinden 10 sene geçer ise bu aşamada bildirimde bulunarak sözleşmenin iptali veya kiracının evi tahliye etmesini de istenebilir.

Kiracı tahliye süresi, kiracının kira kontratının bitmesine 15 gün kala evi boşaltacağını bildirmesi ile başlatılmaktadır. Bu aşamada sadece kiracının ev sahibine evi boşaltacağını belirtmiş olduğu tarihe uyması gerekmektedir. Ev sahibi bildiri yaptığı zaman belirtilen sürece ev tahliye edilmezse eğer bu durumda kiracıdan 1 kira bedeli alınır. Bu hak doğrudan ev sahibine verilmiştir.

BELİRSİZ SÜRELİ KİRA SÖZLEŞMESİNDE TAHLİYE SÜRESİ

Kiralamanın başlangıç tarihinin belli olduğu fakat kiralama müddetinin belirtilmediği sözleşmeye “belirsiz süreli kira sözleşmesi” denilmektedir. Belirsiz süreli kira sözleşmesinde kiracı veya ev sahibi tarafından aksi bir durum belirtilmediği sürece her 1 yılın sonunda kontrat yenilenmiş sayılır. Kiracı bu durumda evi istediği zaman boşaltabilir. Ev sahibinin, kiracının tahliyesini isteyebilmesi adına kira sözleşmesini imzalandığı tarihten itibaren 10 yıl geçmesi gerekmektedir. Ancak belirli ya da belirsiz süreli kira sözleşmelerinde evi boşaltma zamanlarında bir istisna bulunmaktadır. Taraflar arasında tahliye taahhütnamesi imzalanmış ise bu durumda kiracının belirlenen sürede evi boşaltması gerekir.

TAHLİYE TAAHHÜTNAMESİ NEDİR?

Tahliye taahhütnamesi, evin ya da mülkün hangi tarihte boşaltılacağını bildirmektedir. Ayrıca kiracı tarafından imzalanmış olan belge “tahliye taahhütnamesi” olarak tanımlanır. Kiracı, tahliye taahhütnamesinde belirtilmiş olan tarihte her şartta evi boşaltması gerekmektedir.

Garanti emekli promosyon ne kadar veriyor? Garanti Bankası emekli promosyonu ne kadar 2022?

Ziraat bankası emekli promosyonu ne kadar 2022? İşte detaylar!

TOKİ sosyal konut başvuruları başladı mı? TOKİ İstanbul sosyal konut başvuruları ne zaman başlayacak?


Geri Dön