Kira

Kira sözleşmesi hazırlarken bu detaylara dikkat edin!

Kira sözleşmesinin detaylı, planlı ve eksiksiz imzalanması için nelere dikkat etmeliyiz? Mars Gayrimenkul kurucu ortağı Samet Hızalan açıkladı.

Mars Gayrimenkul kurucu ortağı Samet Hızalan, kira sözleşmesi hazırlarken nelere dikkat edilmesi gerektiğini açıkladı. Hızalan, kira sözleşmesindeki en önemli maddelere değinerek ev sahibi ve kiracıları uyarıyor. İşte Hızalan'ın yazısı...

Kira sözleşmeleri son yıllarda daha da önem kazandı..
Kira sözleşmesinin detaylı, planlı ve eksiksiz imzalanması için nelere dikkat etmeliyiz ?
Her iki taraf adına olmazsa olmaz şart zam oranının ve sözleşme süresinin kira sözleşmesinde belirtilmiş olmasıdır.
Kira sözleşmesi yaparken aşağıda belirteceğim hususlara dikkat etmeliyiz..

Ev Sahibinin Dikkat Etmesi Gereken Hususlar;

Kira sözleşmesinde öncelikle kiralananın kullanım amacı yazılmalı örneğin konut olarak kiralanmış bir taşınmazın ticari amaçla/ işyeri olarak kullanılması sözleşmeye aykırılık teşkil edecektir ve tahliye sebebidir.

Kiracılar açısından ise depozito konusu son derece önemlidir. Depozitonun Türk Borçlar Kanunu’nda belirtildiği şekilde vadeli bir hesapta tutulması kiracının yararına olacaktır.

Ayrıca sözleşmenin her sayfası imzalanmalı..
Evde oluşacak hasarlara karşı kiracıdan depozito talep edilir. Kanunda, depozito bedelinin üç aylık kiradan fazla olmayacağı, depozito bedelinin kiracı tarafından bir banka hesabına yatırılarak ev sahibinin onayı olmaksızın çekilmeyeceği, şerh düşülerek paranın vadeli bir tasarruf hesabına yatırılması gerektiği belirleniyor. Vadeli hesap olmasa da döviz olarak verilmesinde fayda var.

Sözleşmenin sona ermesini izleyen üç ay içinde kiracıya karşı bir dava veya icra takibi yapıldığı bankaya yazılı olarak bildirmezse banka, depozitoyu geri verir. Kiracının depozitoyu tam alması için borcu kalmaması ve evde olağan eskime dışında bir hasar olmaması gerekir.

Kiracının aylık gelirini belgelendirmesi talep edilebilir. Kiracının kirayı geciktirme durumunda ev sahibinin herhangi bir ceza uygulaması söz konusu olmayıp hakkını yasal yollardan arayarak tahliye davası açabiliyor.

Kira sözleşmesi yapılırken senet imzalanır mı? 

Kira sözleşmesi hakkında bilmeniz gerekenler! Aman dikkat hemen evden çıkarılırsınız...

Kiracılar dikkat! Konut ve iş yeri kira sözleşmesi yaparken neye dikkat edilmeli? İşte ayrıntılar...