Kira stopajı nedir, nasıl hesaplanır?
Kira stopajının ne olduğu ve kira stopajının nasıl hesaplandığı vatandaşlar tarafından merak ediliyor. İşte merak edilen detaylar!Ticari mülklere uygulanan bir çeşit vergilendirme sistemine denilmektedir
Kira stopajını bilen kadar bilmeyenler de bulunmaktadır. Ticari mülklere uygulanan bir çeşit vergilendirme sistemine denilmektedir. Kira stopajının hesaplanması konusu da kendisi kadar araştırılan konular arasında yer alıyor.
İşte kira stopajına dair merak edilen ayrıntılar…
KİRA STOPAJI NEDİR?
Ticari mülklere uygulanan bir çeşit vergilendirme sistemine kira stopajı denir. Bu amaçla kira gelirinin gayrimenkul sahibine ulaşmadan ödenmesi gereken vergi olarak da adlandırılabilir. Böylelikle daha kolay ve düzenli bir şekilde vergiler ödenmektedir. Daha açık ifade edilirse İşyeri olarak kiralanan mülklerin, kira bedelleri üzerinde uygulanan stopaj vergi kesintisine denilmektedir.
Kanuna göre ele alırsak, “Kamu idare ve kurumları iktisadi kamu müesseseleri, sair kurumlar, ticaret şirketleri, iş ortaklıkları, dernekler, vakıflar, dernek ve vakıfların iktisadi işletmeleri, kooperatifler, yatırım fonu yönetenler, gerçek gelirlerini açıklamaya mecbur olan ticaret ve serbest meslek ile uğraşan zirai kazançlarını bilanço hesabına göre tespit eden yani çiftçiler nakit veya hesaba yaptıkları sırada, istihkak sahiplerinin gelir vergilerine mahsuben tevkifat yapmaya mecburdurlar.” denilmektedir.
KİRA STOPAJI NASIL HESAPLANIYOR?
Kira stopajı, merak edilen konular içerisinde yer alıyor özellikle nasıl hesaplandığı noktası çok araştırılıyor. Kira sözleşmesi içerisinde yer alan brüt kira bedeline göre hesaplama gerçekleştirilir. Yani diğer bir ifade ile brüt kira bedelinin %20'si kira stopajı olarak ödenir. Eğer net olarak kira sözleşmesi içinde kira stopajı açıklanmadıysa, şöyle hesaplama yapılır;
Net kira oranı 1,25 ile çarpılarak ya da 0,80’e bölünmek suretiyle brüt kira bedeli hesaplaması yapılır. Daha sonra ortaya çıkan brüt kira bedeli üzerinden, %20'si hesaplanır ve böylece kira stopajının ne kadar olduğu ortaya çıkar.
KİRA STOPAJI NEDEN ÖDENİR?
Ticari mülklerin üzerinden ödenmesi gereken bir vergi türü olarak kira stopajı önemlidir. Bu ödeme 1 sene içerisinde mart ve temmuz ayları olmak üzere 2 eşit taksit ile ödenmektedir. Bu nedenden dolayı kira stopajının mart ayında beyan edilmesi gerekir. İki eşit taksit üzerinden ele alınır ve daha sonra mart ile temmuz aylarında ödenir.
KİRA STOPAJI NE ZAMAN ÖDENİR?
Kira stopajı ödemeleri, her senenin Mart ayında duyurulur. Ödemeler, iki eşit taksit halinde her yılın mart ve temmuz aylarında yapılır. Kira stopajı ödemeleri, 1 yıl içerisinde Mart ve Temmuz aylarında 2 eşit taksit şeklinde ödenmektedir. Bundan dolayı kira stopajının Mart ayında açıklanır. İki eşit taksit üzerinden ele alınmaktadır ve ardından Mart ile Temmuz aylarında ödeme yapılır.
Emekli olmak için kaç gün gerekli 2022?
Tapusu olan her arsanın imar durumu var mıdır?
Hizmet akdi nedir, hangi şartlarda oluşur?