03 / 05 / 2024

Kira stopajı nedir, nasıl hesaplanır?

Kira stopajı nedir, nasıl hesaplanır?

Kira stopajının ne olduğu ve kira stopajının nasıl hesaplandığı vatandaşlar tarafından merak ediliyor. İşte merak edilen detaylar!



KİRA STOPAJI NASIL HESAPLANIYOR?

Kira stopajı, merak edilen konular içerisinde yer alıyor özellikle nasıl hesaplandığı noktası çok araştırılıyor.  Kira sözleşmesi içerisinde yer alan brüt kira bedeline göre hesaplama gerçekleştirilir. Yani diğer bir ifade ile brüt kira bedelinin %20'si kira stopajı olarak ödenir. Eğer net olarak kira sözleşmesi içinde  kira stopajı açıklanmadıysa, şöyle hesaplama yapılır;

Net kira oranı 1,25 ile çarpılarak ya da 0,80’e bölünmek suretiyle brüt kira bedeli hesaplaması yapılır. Daha sonra ortaya çıkan brüt kira bedeli üzerinden, %20'si hesaplanır ve böylece kira stopajının ne kadar olduğu ortaya çıkar.

KİRA STOPAJI NEDEN ÖDENİR?

Ticari mülklerin üzerinden ödenmesi gereken bir vergi türü olarak kira stopajı önemlidir. Bu ödeme 1 sene içerisinde mart ve temmuz ayları olmak üzere 2 eşit taksit ile ödenmektedir. Bu nedenden dolayı kira stopajının mart ayında beyan edilmesi gerekir. İki eşit taksit üzerinden ele alınır ve daha sonra mart ile temmuz aylarında ödenir.

KİRA STOPAJI NE ZAMAN ÖDENİR?

Kira stopajı ödemeleri, her senenin Mart ayında duyurulur. Ödemeler, iki eşit taksit halinde her yılın mart ve temmuz aylarında yapılır. Kira stopajı ödemeleri, 1 yıl içerisinde Mart ve Temmuz aylarında 2 eşit taksit şeklinde ödenmektedir. Bundan  dolayı kira stopajının Mart ayında açıklanır. İki eşit taksit üzerinden ele alınmaktadır ve ardından Mart ile Temmuz aylarında ödeme yapılır.

Emekli olmak için kaç gün gerekli 2022?

Tapusu olan her arsanın imar durumu var mıdır?

Hizmet akdi nedir, hangi şartlarda oluşur?


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön