Kira süresi bitmeden tahliye!
Mesken ihtiyacınızı karşılamak için bir konut kiraladığınızı düşünelim. Ev sahibiniz söz konusu kontrat süresi bitmeden hangi durumlarda sizi evden çıkarabilir? İşte kira süresi bitmeden tahliye nedenleri...
Kira süresi bitmeden tahliye!
Kirada oturanların en çok merak ettikleri konuların başında "kira süresi bitmeden tahliye" hususu bulunuyor. Ev sahibi kontrat bitmeden hangi durumlarda evi boşaltmanızı isteme hakkına sahip, merak ediyorsanız hemen yanıtlayalım.
Türk Borçlar Kanunu kapsamında düzenlenen kira hukukuna göre, ev sahibi her istediği zaman, kiracısını evden çıkaramıyor. Tahliye isteyebilmesi için bazı haklı nedenlerin mevcut olması gerekiyor. Peki nedir bu haklı tahliye sebepleri?
1. İcra takibi; Eğer, kiracı olarak kira parasını ödememişseniz ve mal sahibi bu konu hakkında bir icra takibinde bulunabiliyor. İcra takibi kapsamında kira borcunun ödenmesi için 30 gün süre veriliyor. Bu süre içerisinde borcun hala ödenmemesi durumunda; kiracıdan evin tahliye edilmesi isteniyor. 31. gün ödemenin yapılması bir anlam ifade etmiyor.
2. Mal sahibinin ihtiyacı olması; Mal sahibi eğer bu konuta ihtiyaç duyuyorsa, aynı belediye sınırları içerisinde başka yani barınabileceği bir konutu yoksa evin tahliyesini isteyebiliyor. Ancak bu ihtiyaç durumunun ispatlanması gerekiyor.
3. Evin el değiştirmesi; Kiraya konu olan konutun sahibinin el değiştirmesi takdirde, yeni ev sahibinin bu eve ihtiyacı varsa, evin tahliyesini talep edebiliyor. Ancak, kontrat süresinin bitiminden 1 ay öncesinde kiracıya ihtarname çekmezse kontrat yenilenmiş sayılıyor.
4. Gayrimenkulün zorunlu tadilatı; Gayrimenkul için ciddi bir tadilat yapılacaksa yine evin tahliyesi istenebiliyor. Örneğin deprem yönetmeliğine uygun değilse, yıkılma tehlikesi varsa ya da restorasyon yapılacaksa..
5. İhtar durumu; Kiracı bir kira dönemi içinde iki defa haklı ihtar almışsa, ev sahibi kiracıdan evin tahliyesini isteyebiliyor.
Kiracı tahliyesi için dilekçe!
Sözlü kira akdinde tahliye!
Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com