22 / 12 / 2024

Kira tespit davası nasıl açılır?

Kira tespit davası nasıl açılır?

Kira tespit davası hem kiracıyı hem de mekan sahibini ilgilendiren bir dava olarak dikkat çekiyor. Peki, kira tespit davası nedir, ne zaman ve nasıl açılır? Kira tespit davasının süresi ne kadardır? İşte, merak edilen bütün ayrıntılar...



Kira tespit davası, kira tutarı üzerinden açılan bir davadır. Bu dava herhangi bir zaman içerisinde açılabilmektedir. nda açılabilir. Hürriyet Gazetesi'nde yer alan habere göre; taraflar bu davasa karşılıklı şekilde haklarını arayabilir. Kira tespit davası, günümüzde kiracı ve mülk sahibi arasında sık sık açılan davalardan.

Kira tespit davası nasıl açılır?

Kira Tespit Davası Nedir?

Kiracı ya da mülk sahibi tarafından açılan, kira tutarının yeniden belirlenmesi üzerine açılan dava kira tespit davası olarak bilinir. Yani hem kiracı hem de mülk sahibi bu davayı açabilir. Bu şekilde şartlar ve kriterler Mahkeme nezdinde inceleme altına alınır. Yapılan incelemeyle birlikte kanun kapsamında haklı olan taraf için kira tutarı tekrar tespit edilir. Bu konuda kira miktarının yeniden belirlenmesi amacıyla açılan bu dava için, bir süre şartı bulunmuyor.

Kira tespit davası nasıl açılır?

Kira Tespit Davası Ne Zaman Açılır?

Kira tespit davasının açılmasında herhangi bir süre aralığı ve sınırı bulunmuyor. Özellikle Türk Borçlar Kanunu 345/1. maddesi çerçevesinde dava herhangi bir zamanda açılabilir. Burada önemli olan kiracı ya da mülk sahibinin mahkemeye sunduğu talep ve deliller oluyor. Bu çerçevede gereken şartlar kriterler tamamlandığında kira tespit davasının her zaman açılabildiği belirtilir. Günümüzde sık sık meydana gelen kira tutarı anlaşmazlıkları sebebiyle bu davaya başvurular fazla. 

Özellikle ilgili sözleşme sürdüğü sürece çerçevesinde ne zaman istenirse bu dava her iki taraf da açabilir. Bu çerçevede kira tespit tutarının yenilen ve doğru bir şekilde tespit edilmesinde görevli olan mahkeme sulh hukuk mahkemesi olur. Eğer başvuruyla bu konu hakkında dava açılacak ise, ilgili taraflar sulh hukuk mahkemesi üzerinden dilekçe sunmalı.

Kira tespit davası nasıl açılır?

Kira Tespit Davası Ne Kadar Sürer?

Öncelikle mülk sahibi veya kiracı, karşı tarafa davanın açılması için öngörülen süre içerisinde yazılı şekilde bildirimde bulunmalı. Bu kapsamda dava açma süresi bir kira yılı adına uzatılmış olarak görülür. İlgili mahkeme kapsamında bu dava için belirlenen süre, 1 aylık bir dönem olur. Bu dönem,de kiraya veren ya da kiracı adına gerekli karar alınır ve yürürlüğe konur. Eğer kiracı için olumlu karar alınırsa, kiracının arzu ettiği kira tutarı kabul edilir. Fakat mülk sahibi adına olumlu bir karar alınması halinde, kiracının 1 ay içerisinde evi tahliye etmesi yada istenen bedeli ödemesi gerekir. 

Kira tespit davası nasıl açılır?

Kira Tespit Davasını Kimler Açabilir?

Sulh Hukuk Mahkemesi'nde kiracılar da mülk sahipleri de kira tespit davası açabilir. Yani bu taraflar gayrimenkul sahibi ya da kişiler ile birlikte, aynı zamanda kiracı olarak dikkat çekiyor. 

Kira tespit davası açılma şartları neler? 


Geri Dön